donderdag 28 september 2023

Herinnert U zich deze nog? #222

 

GEORGE BAKER SELECTION
'WILD BIRD' 
1976
Aantal weken: 8
Hoogste positie: 4

Mocht het clipje niet te zien zijn klik hier.


De George Baker Selection werd opgericht 1967 en hadden hun eerste hit in 1969 met 'Little Green Bag'. De band was geformeerd rond zanger, componist en tekstschrijver Hans Bouwens (George Baker). De bandleden wisselden weleens, maar sommigen, zoals Jacques Greuter, Jan Hop en George Thé hielden het tot het stoppen van de band in 1977 vol. Bij de doorstart vanaf 1982 tot 1989 waren naast natuurlijk Hans ook Jan en George van de partij. 

Na die eerste hit bleven de hits gestaag komen waarmee doorgaans met gemak de top 10 werd gehaald. In 1974 kwam zangeres Lida Bond bij de groep, dat resulteerde in drie nummer één hits achter elkaar, waaronder de wereldhit, tot in Amerika aan toe, 'Paloma Blanca' in 1975. Dit 'Wild Bird' komt uit 1976 en moest natuurlijk enigszins voortborduren op het Paloma Blanca-thema. Bijzonder hierin is de prominente rol die Lida heeft, Hans hield toch vaker graag de aandacht op zichzelf gericht. In 1976 kwam na de grote successen van de George Baker Selection ook BZN met een zangeres, Annie Schilder, en transformeerde van rockband naar palingsoundband. En dat heeft ze geen windeieren gelegd. Daar waar Annie en Jan Keizer van BZN chemie hadden en veel gekkigheid uithaalden met elkaar, was het bij de Selection of iedereen van de band op een eigen eilandje stond, een beetje statisch. Dat viel me nu pas op toen ik wat clipjes achterelkaar zag. Trouwens een leuk weetje: Jan en Lida hebben voor BZN en de Selection samen in een band gezeten, Q-Tips. 

Zoals u weet heb ik over Lida geschreven omdat ze na het stoppen van de band in 1977 uit beeld is verdwenen, en ik benieuwd was hoe het met haar ging. Naar aanleiding daarvan heeft ze gereageerd en hebben we contact gekregen. Het gaat goed met haar, ze heeft nadien niet meer gezongen en heeft bewust de schijnwerpers vermeden, maar vindt het wel leuk dat er nog belangstelling is voor, zoals ze dat zelf zegt, 'het zangeresje van toen'. De blogjes over haar zijn, wereldwijd, mijn meest gelezen blogs. 

Wat mij stoort is dat Hans nooit haar naam noemt als hij over de succesperiode van de band praat, waar Lida toch een belangrijk onderdeel van is geweest. Lida vertrouwde me toe dat het meer mensen was opgevallen. Ooit had ie het over 'het meisje', als was ze een muziekinstrument, nou dan wil je hem toch slaan!  Maar goed we zijn inmiddels 46 jaar verder en gelukkig hebben we de muziek en de beelden nog. 

Ik weet nog dat ik in 1975 als single kopend kind voor het dilemma stond welke single ik zou kopen, 'Paloma Blanca' of 'Uncle' van Big Mouth & Little Eve. Het werd de laatste, maar een jaar later kocht ik 'Wild Bird'. 

Q-Tips met Lida Bond en Jan Keizer. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten