maandag 8 mei 2023

Eurovisie Songfestival 2023 eerste halve finale 1

Morgen zullen de eerste 15 landen gaan strijden voor een plek in de finale aanstaande zaterdag. Vandaag een blik op de eerste acht.

Noorwegen
Queen Of Kings - Alessandra Mele
Bij deze openingsact van het festival horen we meteen wat het betekent als backingvocalen op band mogen staan. Een heel operakoor maar liefst. Alessandra kan goed zingen, het is een wat repetitief liedje dat in het refrein wat weg heeft van hoe Luv' en Babe anno nu zouden klinken. Zeker niet slecht maar ook niet heel verrassend. 

Malta
Dance - Busker
Ja, dit is leuk, probeer maar eens stil te zitten. En hoewel we dit, een prominent aanwezige saxofoon, wel meer hebben gehoord op het festival, blijft het lekker in het gehoor liggen. Jean Paul, David en Sean maken er een feestje van en zeg nou zelf 'I feel better in my sweater', een veel betere catchphrase krijg je toch haast niet. 

Servië
Samo Mi Se Spava - Luke Black
'Ik wil alleen maar slapen' fluisterzingt Luke met bij vlagen een aan Marc Almond gerelateerd stemgeluid. Elektropop op het festival, waarom ook niet. De stageperformance is buitengewoon goed en het gaat ook ergens over. Maar of Gerda uit Appelscha en Luigi uit Pedesina het snappen, ik vermoed van niet. Het heeft geen meezing of meedans gehalte, het is een stukje art van drie minuten. Ik vind het fantastisch, mijn favoriete inzending van dit jaar.

Letland
Aijā - Sudden Lights 
Een leuk ongecompliceerd radioliedje, maar of dit één van de tien landen is die zal doorgaan naar aanstaande zaterdag betwijfel ik zeer. Te vlak en te nietszeggend. 

Portugal
Ai Coração - Mimicat
Dit is natuurlijk enig, vanaf het eerste moment waan je je in een Burlesque nachtclub in Lissabon waar Mimicat en haar dansers een leuke swingende act neerzetten. Ze zingt over wat haar hart nu toch allemaal overkomt. Ik word er vrolijk van. 

Ierland
We Are One - Wild Youth
Vier vrienden die in 2016 een bandje zijn gestart en nu staan ze op het Eurovisie Songfestival met een rechttoe rechtaan popliedje. Het is een beetje veel en hard allemaal, wel twee dames die live de backingvocals verzorgen en zanger Conor O'Donohoe die nogal knijpt met z'n stem, maar wat heeft ie prachtige ogen. 

Kroatië
Mama ŠČ - Let 3
Wat een bizarre vertoning, een stel dementerende Village People compleet met Dorussnorren, een soort Uncle Fester komt ook nog even voorbij met een tekst die, op het eerste gehoor, werkelijk nergens op slaat: 'Mama heeft een tractor gekocht' (luister je mee, Caroline (Kèro'lai'n)), het alfabet wordt opgezegd en dan 'Die kleine psychopaat, krokodillenpsychopaat'. En toch zit er meer achter dan men zou denken. 

Zwitserland
Watergun - Remo Forrer
Wat een fijne stem heeft Remo. Een Europees land is in oorlog op dit moment en Remo zingt er over dat hij als kind oorlogje speelde maar nu als volwassene geen soldaat wil zijn en zeker niet met echt bloed wil spelen. Too soon? We zullen het zien.

Morgen de overige zeven landen die meedoen aan de eerste voorronde van het Eurovisie Songfestival 2023. 

Servië: Luke Black

Portugal: Mimicat

Kroatië: Let 3








 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten