donderdag 25 mei 2023

Toen was geluk... #135

Wat mij opvalt is dat het koekjesaanbod in de supermarkten zo schraal is, veel van het zelfde. Ik heb het dan over de kleine koekjes voor bij de koffie. Toen ik jong was, kon je bij de bakker en ook bij HEMA en V&D koekjes los kopen, die werden dan afgewogen. Mijn moeder kocht meestentijds 'een half pond allerhande', vanzelfsprekend zónder hernhuttertjes, waar ik al eens over geschreven heb. 

Maar de voor mij als kind écht lekkere koekjes waren roomboterspritsjes met een roze streep fondant of (en niet én) een streep chocolade. Nee, de koekjes die er nu zo uitzien en onder de naam 'lunettaspritsjes' te koop zijn zijn het niet, die halen het niet bij die ik van vroeger ken. Dat waren een slag grotere spritsen en de streep fondant en chocolade was ook dikker. Hieronder ziet u een foto van 'De Groot edelgebak' en die lijken er nog het meest op, het maakproces dat op hun website staat ziet er best ambachtelijk uit, maar ook deze fondantstreep is wat summier. Maar het kan in mijn verbeelding natuurlijk mooier zijn dan het was. 

Een ander koekje waar ik gek op was zijn Zwitsers. Ooit was ik met vrienden uit eten en bij het kopje koffie na het eten was het complimentary koekje die we erbij kregen een Zwitser. Euforie maakte zich van mij meester: een Zwitser! Dit tot grote verbazing van mijn tafelgenoten, die de lichte hysterie hierover niet begrepen. Het was voor mij sinds lange tijd dat ik het koekje uit mijn jeugd weer kon proeven. Het genot! De supermarkten waar ik kom hebben Zwitsers niet in hun assortiment, maar het wereld wijde web leerde me dat Jumbo ze wel heeft. Ik kom daar nooit, maar voor een pakje Zwitsers stap ik er graag eens naar binnen. 

De fondantspritsen van 'De Groot edelgebak' lijken 
het meest op die uit mijn jeugd. 


Zwitsers.


Te koop dus bij Jumbo. 


2 opmerkingen:

  1. Jumbo heeft de Zwitsers helaas óók niet meer in assortiment, ondanks wat het internet je vertelt. Jaren geleden wel. Ik kocht ze daar weleens. Vreemd eigenlijk; het zijn toch lekkere koekjes.

    BeantwoordenVerwijderen