vrijdag 12 mei 2023

Nationaal Songfestival 1962

We schrijven het jaar 1962, voor het Eurovisie Songfestival van dat jaar, wat werd gehouden op 17 maart in Luxemburg, werd in Nederland een nationale finale gehouden waarbij uit zeven liedjes werd gekozen wie ons land zou vertegenwoordigen. Daar zaten namen bij als Conny Vandenbos, Gert Timmerman en Rita Corita. De nationale finale was op 27 februari, maar op 9 februari werd bekend gemaakt dat de tweelingbroers Hein en Wim Vader, die onder de naam Padre Twins bekend waren, zich terugtrokken. Als reden werd opgegeven dat zij het liedje 'Katinka' wat voor hen was geschreven bij nader inzien niet zo goed bij hun stemmen vonden passen. Veel later hebben de broers verteld dat het onder druk van de platenmaatschappij was, die vonden het liedje niet passen in het repertoire wat zij voor hen voor ogen hadden.

Het in die tijd populaire duo de Spelbrekers (Theo Rekkers en Huug Kok) namen hun plaats in, dus het liedje over die kleine kokette Katinka met haar wipneusje, gekleed in korte rok met nauwe coup wat was bedoeld voor de destijds 19 jarige Padre Twins, werd nu gebracht door twee heren op leeftijd. Dit wat ranzige gegeven stond niet in de weg dat de Spelbrekers wonnen en voor Nederland naar Luxemburg gingen om het aldaar te zingen. Wim Vader: "Wij zaten naar de televisie te kijken. Ons nummer werd het winnende liedje! Dat was vreselijk". In Nederland is 'Katinka' uitgegroeid tot een songfestivalklassieker, maar op het Eurovisie Songfestival kreeg het geen enkele punt en strandde met nul punten onderaan. 

Zelf denk ik dat het liedje van Rita Corita, 'Carnaval', geschikter was. Hieronder ziet u het clipje zoals Rita het zong op 27 februari 1962, met haar geweldige mimiek en veel woorden en namen die internationaal goed in het gehoor liggen (men diende nog in de eigen taal te zingen) zou het een inzending zijn geweest die in ieder geval niet op nul punten was geƫindigd.

Padre Twins.

Spelbrekers.



Rita Corita: 'Carnaval'
Mocht het clipje niet te zien zijn klik hier.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten