zaterdag 13 mei 2023

Grand gala concours Eurovision de la chanson Européennes 2023

Afgelopen dinsdag en donderdag hebben 31 landen gestreden om vanavond in de finale te staan van het Eurovisie Songfestival 2023. 20 daarvan zijn doorgegaan en vanavond voegen zich daar nog 6 landen bij, de 5 'grote landen' (lees: de meest betalende) en de winnaar van vorig jaar: Oekraïne. Die zes landen laat ik nog even de revue passeren. 

Duitsland
Blood And Glitter - Lord Of The Lost 
Eurovisiegrunt, na de IJslandse Hatari in 2019 kijken we er niet meer van op. Deze Duitse inzending is de familievriendelijke versie van metal en zanger Chris Harms ziet er ondanks de lagen make-up en gegrunte zinnetjes uit als een heel aimabele man, en dan, het één sluit het ander niet uit natuurlijk. Voor de diversiteit op het festival een leuke inzending.

Frankrijk
Évidemment - La Zarra 
Het begint als een kopie van Conchita's 'Rise Like A Phoenix', maar dan ineens komt de vaart erin. Een heerlijke inzending een soort Franse 'I Will Survive', hoewel er plots ook wordt gezongen over het 'Grote Frankrijk', chauvinisme is nooit ver weg. 

Italië
Due Vite - Marco Mengoni 
In 2013 deed Marco ook al eens mee voor Italië en werd toen zevende. Laat het aan de Italianen om met veel pathos en bloemrijke metaforen over een verloren liefde te zingen. Marco gaat er helemaal in op, met veel passie en urgentie stort hij z'n hart uit in dit lied wat voor het festival is ingekort naar de toegestane drie minuten. Had Marco Borsato nog bestaan dan zou John Ewbank er vast een Nederlandse tekst op hebben gemaakt. 

Oekraïne
Heart Of Steel - Tvorchi 
Net als vorig jaar weer een indringende bijdrage van Oekraïne. Een land in oorlog en het kan niet anders dan dat dat doorklinkt in de muziek. Dit 'Heart Of Steel' kan verschillend worden geïnterpreteerd, maar een ieder die het hoort zal begrijpen waar zanger Jimoh over zingt. Mooi en indrukwekkend, zeker met de beelden op de achtergrond.

Spanje
Eaea - Blanca Paloma 
Spaanse folklore met flamencozangeres Blanca die hiermee zorgt voor een heel authentieke bijdrage. In 1983 was er Remedios Amaya die met haar 'Quién Maneja Mi Barca' het flamencogenre op het festival bracht en dat leverde haar nul punten op. Gezien de uitbreiding naar het oosten van Europa toe van het festival zal dat lot Blanca bespaart blijven vermoed ik. Ik word hier vrij nerveus van. 

Verenigd Koninkrijk
I Wrote A Song - Mae Muller
En nog maar eens een 'I will survive'-achtige bijdrage, dat doet het altijd goed bij de Eurovisie-achterban. Lekker dansbaar nummer over de ultieme wraak op een bedriegende ex, door er gewoon een liedje over te schrijven. Mits live goed gebracht kan het best wat punten gaan vergaren

Voor alle 26 deelnemende landen vanavond heel veel plezier en succes!

Frankrijk: La Zarra.

Duitsland: Lord Of The Lost. 

Italië: Marco Mengoni. 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten