Als er tijdens het leven van een artiest naast boeken, een film en een musical over diens leven en carrière verschijnen is het wel duidelijk dat we van doen hebben met een uitzonderlijk persoon. En uitzonderlijk was Tina Turner. De vrouw die zich ontworstelde uit een gewelddadige relatie die tevens met haar werk was verstrengeld en uiteindelijk een heel moeizaam bedongen solocarrière van wereldformaat bewerkstelligde. Het is u allemaal wel bekend, dus daarom wil ik me in dit blogje richten met de herinneringen die ik aan Tina heb door de jaren heen.
Vanzelfsprekend kende ik de hits 'Nutbush City Limits', 'Proud Mary' en 'River Deep Mountain High' uit de tijd dat Tina met haar man Ike een duo vormde. Hoewel Ike met dat laatste nummer helemaal niets te maken had. Phil Spector die zijn 'Wall of Sound' volledig losliet op de opname ervan wilde niet dat Ike met zijn gewelddadige en overheersende gedrag het maakproces zou bemoeilijken dus nam hij het enkel met Tina op onder de voorwaarde dat het uit zou komen onder de naam Ike & Tina Turner. Sterker nog , het hele album dat werd gemaakt onder dezelfde titel als de single heeft Ike part noch deel aan gehad.
Vervolgens heb ik Tina gezien toen ze in de meesterlijke rockopera van The Who, 'Tommy', de rol van Acid Queen zingt en speelt. Dat was in 1975. Daarna kwam ze pas weer op mijn netvlies toen ze precies 40 jaar geleden in 1983 met de single 'Let's Stay Together' opnieuw in de spotlights stond. Met name in Engeland en Nederland was het een groot succes. Later in interviews noemde Tina steevast het Nederlandse publiek geweldig vanwege het omarmen van dat nummer. Later volgde ook Amerika en was haar lang bevochten comeback een feit. Het album dat daarop volgde 'Private Dancer' met tien nummers waarvan er maar liefst zeven op single uitkwamen is tot op de dag van vandaag weergaloos. Het titelnummer is mijn grote favoriet. Tina had zich ook een nieuwe look aangemeten, de ultra korte rokjes uit de Ike & Tina tijd bleven met die geweldige benen eronder waarvan Godfried Bomans zou zeggen: 'Had mijn vrouw maar één zo'n been...". De verandering zat 'm in de enorme pruiken en haarstukken die haar look complementeerde en iconisch maakte. Ze werd mede door haar levensverhaal het symbool van kracht en een rolmodel voor met name veel vrouwen, maar eigenlijk voor iedereen.
Vanaf dat hernieuwde succes was wereldfaam haar deel, hitsingles, hitalbums, concerttours over de hele wereld. Op 71 jarige leeftijd gaf ze in totaal 108 concerten voor haar '50th Anniversary Tour'. In 2013 huwde ze met Erwin Bach, in datzelfde jaar gaf ze haar Amerikaanse nationaliteit op voor de Zwitserse. Tina is na een langdurig ziekbed op 24 mei j.l. overleden, ze is 83 jaar geworden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten