dinsdag 23 mei 2023

Herinnert U zich deze nog? #217

MUNGO JERRY
'IN THE SUMMERTIME'
1970
Aantal weken: 16
Hoogste positie: 1


Het is de laatste paar dagen zonnig, voor mij alweer te warm, maar daar moet u zich niets van aantrekken, dat is hoe ik rol, ik ben geen fan van (te) warm weer. De meeste mensen worden er erg gelukkig van, dus ik dacht aan dit zonnige plaatje uit de zomer van 1970. Meteen maar even een wijdverbreid misverstand uit de wereld helpen, Mungo Jerry was een Britse band waarvan Ray Dorset, de man met de volwassen bakkebaarden, de zanger was. Er wordt vaak gedacht dat het de naam van de zanger is. De bandnaam is ontleend aan het gedicht 'Mungojerrie And Rumpleteazer' van Thomas Stearns Eliot. 

Dit 'In The Summertime' is geschreven door Ray en was de eerste single van de band en een wereldwijde hit. Volgens Ray heeft ie het nummer in tien minuten geschreven. Oorspronkelijk duurde het liedje slechts twee minuten, maar ter plekke werd bedacht om er het geluid van een motor in te monteren, wat eigenlijk de Triumph sportauto van de geluidstechnicus is die z'n auto voor de studio reed terwijl een microfoon het opnam, wat meteen een stereo effect gaf, om het liedje daarna, licht geremixt nog een keer te zingen. 

Het is een tekst waar heden ten dage over gefronst zou worden: "If her daddy's rich, take her out for a meal, If her daddy's poor, just do what you feel", maar verder is het een plaat die de zorgeloosheid van begin jaren zeventig en de vrijheid en blijheid van het hippietijdperk verwoordt. Na deze hit volgden nog meer kleinere hits, het succes van de debuutsingle is nooit meer geĆ«venaard. De band heeft een aanzienlijke rij aan personeel gekend en heden ten dage bestaat Mungo Jerry enkel nog uit de 77 jarige Ray Dorset, dus wat velen steeds dachten dat Mungo Jerry een zanger was en geen band, is nu dan toch waarheid geworden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten