donderdag 11 mei 2023

Eurovisie Songfestival 2023 tweede halve finale 2

Vanavond de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Tien van de zestien landen gaan door naar de finale aanstaande zaterdag. Gisteren heb ik de eerste acht onder de loep genomen, vandaag de volgende acht.

Polen
Solo - Blanka Stajkow
Och meisje toch, wat zing je afschuwelijk vals in onverstaanbaar Engels. Hoe kan dit als winnaar van de Poolse preselectie uit de bus zijn gekomen? Het schijnt dat Blanka wat connecties had in de jury en dat er een andere inzending veel populairder was bij het publiek. Hoe dan ook, dit is meteen over en uit.

Slovenië
Carpe Diem - Joker Out
De vijf frisse jongens van de band Joker Out zingen in het Sloveens en de titel 'Carpe Diem' komt niet één keer in tekst voor, maar de hele wereld weet wat het betekent, 'pluk de dag' en dat is precies waar het over gaat. 'We dansen de hele nacht en hebben lief, we leven alsof er geen morgen meer komt', en dat in een radio popsong. Vrolijk en leuk, maar of het genoeg is om door te gaan naar zaterdag?

Georgië
Echo - Iru Khechanovi
In 2011 deed Iru als kind met de groep Candy mee aan het Junior Eurovisie Songfestival en won toen ook. Dit is een vrij intens lied, ik hoor het Martine Bijl nog zeggen na de overwinning van Celine Dion in 1988 aan tafel bij Sonja Barend: "Die juffrouw kan heel hard zingen", en dat kan Iru ook, maar drie minuten kunnen dan best heel lang zijn. Het is veel en druk en ligt niet lekker in het gehoor. 

San Marino
Like An Animal - Piqued Jacks
Zanger E-King kan goed zingen met hoge lange uithalen, maar die hele band komt wat gekunsteld over, het is net of ze een popband spelen in plaats van er een te zijn, ook al bestaan ze al sinds 2006. Het is ook niet zo'n heel briljante tekst. Dit jaar doen er aardig wat bands mee en Piqued Jacks is daar niet de beste van. 

Oostenrijk
Who The Hell Is Edgar - Teya & Salena
Een soort Oostenrijkse Plien en Bianca, humor op het festival is altijd welkom, zo serieus moet je het nou ook allemaal weer niet nemen. Spoiler alert: Edgar is Edgar Allen Poe. Naast de humor zit er ook nog een boodschap in het nummer, de 0.003 in de tekst slaat op de 0.003 cent die artiesten krijgen per stream. Ik vind dit geweldig!

Albanië
Duje - Albina & Familja Kelmendi
Albina heeft haar vader, moeder, zussen en broer meegenomen. Ik bedoel het op de meest lieve manier als ik zeg dat het net is of we kijken naar een familie die het Albanese restaurant in de stad uitbaat en wat onwennig met hun muzikale dochter en zus op het podium staan. Voor onze ogen zien we Albina volledig in elkaar storten van emotie over een scheiding. Van wie? Haar ouders? We komen er niet achter ze heeft het constant over dat 'zij gaan scheiden' en dat er 'kinderen aan tafel zitten'. Wat een verdriet. 

Litouwen
Stay - Monika Linkytė 
In 2015 deed Monica al eens mee aan het Eurovisie Songfestival in duet met Vaidas Baumila, ze werden toen 18e. Nu doet ze het alleen, althans met vier geweldige backings en ze kan zingen, hoor, wat een geweldige stem in een nummer met een kop en een staart, fijn om naar te luisteren en te kijken. 

Australië
Promise - Voyager
Wat een fantastisch eind aan deze tweede songfestivalavond. Maar weer eens een band en alles klopt aan dit nummer, er gebeurt veel maar niet te veel, alles in de juiste proporties. De zangers zijn beide geweldig en de muziek is dik in orde. Deze band heeft duidelijk wel de goede vibe. 


Slovenië: Joker Out.

Oostenrijk: Teya & Salena

Litouwen: Monica Linkytė.





 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten