maandag 15 mei 2023

'n JohnnyLogannetje

Het stof is neergedaald, de Eurovisieweek is weer voorbij. Wat hebben de Britten samen met de Oekraïners drie geweldige shows neergezet, ik ben meteen fan geworden van de presentatrice Hannah Waddingham, die ik blijkbaar al heb gezien in de serie 'Sex Education', waar ze Sofia Marchetti in speelt, één van de moeders van Jackson. 

In de eerste halve finale was Finland de winnaar, Nederland is op de 13e plaats geëindigd met 7 punten. Australië won de tweede halve finale en zaterdag zagen we dat de vakjury bijna unaniem ging voor Zweden waarmee Loreen een JohnnyLogannetje deed en de tweede artiest werd die voor de tweede keer het Eurovisie Songfestival wist te winnen. De publiekstemmers prikten door deze herhaling van zetten heen, het is een AliExpress kopie van 'Euphoria''Tattoo' is een dichtgetimmerd overgeproduceerd nummer zonder enige spontaniteit of emotie die nogal schreeuwerig werd gebracht, met hier en daar een vocale uitglijder, door Loreen. Zij kozen voor Finland dat uiteindelijk tweede werd, sterker nog, de publiekstemmers van geen enkel land, inclusief 'de rest van de wereld-stem', hebben de 12 punten aan Zweden gegeven. 

Volgend jaar wordt het op zeker weer een feestje, want Zweden is een heel eurovisieminded en -minnend land. Daarnaast is het dan 50 jaar geleden dat ABBA het songfestival won. Zou dát de reden zijn dat de vakjury....

Leuk nieuws is dat na dertig jaar afwezigheid Luxemburg volgend jaar weer een rentree maakt op het festival. Luxemburg is één van de zeven landen die er vanaf het eerste festival in 1956 bij was, behalve in 1959 hebben ze t/m 1993 mee gedaan, toen vonden ze het welletjes. De reden was dat hoewel het één van de rijkste landen van Europa is, de kleine Luxemburgse omroep de financiële verplichtingen te hoog vond. Maar dat is nu dan blijkbaar voorbij. Luxemburg heeft het festival vijf maal gewonnen, in 1961, 1965, 1972, 1973 en 1983 en het festival vier maal georganiseerd. 

Ik hoop wel dat hun hernieuwde interesse in het Eurovisie Songfestival langer duurt dan dat van Monaco, dat land heeft vanaf 1959 t/m 1979 meegedaan met één overwinning in 1971. In 2004 hadden ze er weer zin an, om na drie keer van verdere deelname af te zien. Elk jaar wordt Monaco voor deelname uitgenodigd maar steeds komt er een officiële afwijzing als antwoord. Wellicht nu Luxemburg weer deel gaat nemen brengt het ze op andere gedachten. Zo zou het ook zomaar kunnen dat Turkije wellicht weer gaat overwegen deel te nemen. Sinds dictator Recip Erdoğan aan het bewınd is heeft hij zijn land teruggetrokken van dit 'verwerpelijke normen vervagende festival', maar nu hij de aankomende verkiezingen zou kunnen verliezen heeft zijn opvolger er misschien weer fiducie in. 

We gaan het zien allemaal. 

De vijf winnaars van Luxemburg: Jean-Claude Pascal (1961), Vicky Leandros (1972), France Gall (1965) Anne-Marie David (1973 en Corinne Hermès (1983).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten