zondag 20 oktober 2013

Het zwartepieten is begonnen

Op dit moment telt de wereld 27 miljoen slaven, ook in Europa, ook in Nederland. Dat zijn er meer dan er ten tijde van de bijna 400 jaar durende trans-Atlantische slavenhandel uit Afrika zijn gehaald. In het Amerika van 1850 koste een slaaf het equivalent van €31.000,- nu ligt de gangbare prijs rond de €70,-

Je zou dus denken dat mensen die zeggen nog steeds last hebben van het feit dat hun verre voorouders als slaaf zijn verhandeld zich enorm inzetten om deze walgelijke misstanden aan de kaak te stellen. Denk opnieuw. Hier in Nederland zijn er mensen met te veel vrije tijd om handen die net nadat de pepernoten in september in de winkel liggen zich maar weer eens druk gaan maken om het kinderfeest Sint Nicolaas en met name om Sint's trouwe helpers de Zwarte Pieten. Ze vereenzelvigen zich dus met Zwarte Piet. Zwarte Piet die er om bekend staat cadeautjes uit te delen en nimmer zelf zijn hand ophoudt....

Dit jaar is geen uitzondering van de 790.000 inwoners van Amsterdam zijn er 21 van Surinaamse en Antilliaanse afkomst die de actie 'Zwarte Piet is racisme' in het leven hebben geroepen. En Amsterdam meent nu de intocht niet door te moeten laten gaan. Alsof dat nog niet belachelijk genoeg is, doen de Verenigde Naties onderzoek naar het Nederlandse Sint Nicolaasfeest. Onder verantwoordelijkheid van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten buigt een commissie zich over de vraag of Zwarte Piet een racistisch stereotype is. We hebben het nog steeds over een kinderfeest met sprookjesfiguren.

In Denemarken worden er op de Faeröer-eilanden als volksvermaak jaarlijks dolfijnen afgeslacht, daar hoor ik niemand over bij de VN, en hoe omzichtig wordt er bij de VN omgesprongen met dictator Assad in Syrië die zijn bevolking met gifgas bestookt, of de Russische Poetin die de mensenrechten met voeten treedt, Mugabe in Zimbabwe, nee dan het Nederlandse Sint Nicolaasfeest met Zwarte Piet, dat moet écht hoog op de agenda!

Sint Nicolaas hoort bij de Nederlandse cultuur, en grappig is dat al de hierover klagende mensen die er voor kiezen om in Nederland te komen wonen verwachten, nee, eisen dat ze hun eigen cultuur trouw kunnen blijven, daarvoor is ruimte, maar vervolgens zouden wij zaken in onze eigen cultuur moeten gaan aanpassen omdat het hun niet zint. Ze hóeven hier niet te wonen, het is een keuze, ze kunnen zo weer terug of naar een ander land, niemand houdt ze tegen.

Bovendien is alles wel heel anders dan in de tijd van de slavernij, uit onderzoek is gebleken dat buitensporig veel allochtonen 'uitkeringsgerechtigd' zijn en dat er verhoudingsgewijs meer allochtonen in de gevangenis zitten dan autochtonen, dat moet betaald worden natuurlijk, door de werkende mensen als loonslaven.

En waar houdt dit op? Voelen de oudere Nederlanders zich niet te kijk gezet door de 1660 jarige Sint die zoveel kwieker is dan de gemiddelde rollatorbejaarde hier? Moet Holle Bolle Gijs op last van de obesitasvereniging niet uit de Efteling verdwijnen? Hoe lang moeten wij witten nog tegen blanke vla en blanke lak aankijken in de schappen? Als Zwarte Pieten niet meer mogen, mogen dan álle zwarte mensen die zich opzichtig kleden niet meer? Zijn roze koeken niet beledigend voor de homoseksuelen? Is Roodkapje niet een onderdrukte hoofddoekdragende vrouw? Kan het zomercarnaval in Rotterdam nog wel? Ik bedoel als er iets stereotiep is...

En welke kleur dan wel?
Gele en Rode Pieten vallen al af (Chinezen en Indianen)
Groene Pieten? We willen toch eventuele buitenaardsen niet bij voorbaat al voor de kop stoten.
Blauwe Pieten? Verwarring voor de tere kinderziel, smurfen kunnen door een waterkraan.
Roze Pieten? Homo's in opstand.
Paarse Pieten? Een mes in de rug voor nabestaanden van mensen die door verstikking om het leven zijn gekomen
Oranje Pieten? Alleen met voetbal dat is er in de winter niet
Grijze Pieten? Worden het net zombies niet echt voor de kindertjes
Witte Pieten? Niet nóg meer blanke overheersing

Ik ben zo blij dat míjn Sint en míjn Piet, Adrie van Oorschot en Piet Römer deze idiote charade niet meer mee hoeven maken.




















2 opmerkingen:

  1. Ik heb me voorgenomen geen mening over deze discussie te geven, maar ik vind het 'grappig' dat veel mensen die enorm vóór Zwarte Piet zijn, helemaal niet zo van donkere mensen houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt. Dat was merkbaar bij de demonstratie op het Malieveld. Beide groepen, de extreem vóór en de extreem tegen slaan nogal door.

    BeantwoordenVerwijderen