donderdag 17 oktober 2013

Vriendschapsjaar

Met sommige vrienden heb je geen vijanden meer nodig. Nederland en Rusland 'vieren' dit jaar hun vriendschap. Een jaar waarin de banden tussen de landen zou moeten worden aangetrokken. Dat begon al goed in januari met de zelfmoord in zijn cel van Alexandr Dolmatov. De Russische asielzoeker kwam naar Nederland omdat hij zich als tegenstander van Poetin in Rusland niet veilig voelde.

De altijd vrolijke en goedlachse Poetin haalde zich internationale verontwaardiging op de hals door het ondertekenen van de anti-homowet in Rusland. Ook uit Nederland kwam vanzelfsprekend veel protest.

In september werden in Rusland de 30 bemanningsleden van het Greenpeace schip Artic Sunrise gearresteerd, onder hen twee Nederlanders. Ze protesteerden tegen de voorgenomen olieboringen in het kwetsbare poolgebied. De bemanning van het onder de Nederlandse vlag varende schip is aangeklaagd voor piraterij wat tot een celstraf kan leiden.

Het in Nederland gestationeerde Russisch diplomaten echtpaar Borodin lusten naar oud Russisch gebruik wel een glaasje. Mevrouw ramde met haar dronken kop 4 auto's terwijl manlief dronken zijn kinderen mishandelde en de door de buren gealarmeerde politie heeft hem dan ook in hechtenis genomen. Dat mag niet, diplomaten zijn onschendbaar (wie heeft zoiets bedacht en waarom?) Poetin waagde het woord mensenrechten in zijn mond te nemen, en niet omdat hij die zelf aan zijn laars lapt, maar om Nederland er op te wijzen dat ze die met voeten treden. De gotspe.

En 15 oktober is de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch door twee mannen mishandeld in zijn woning in Moskou. Er wordt nog onderzocht naar wat, hoe en waarom. Ik heb wel een idee, maar zeg dat niet, de armen van Poetin zijn namelijk lang.

Wat een feestelijk jaar. Nu zouden de festiviteiten eindigen met een bezoek aan Poetin van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 9 november aanstaande. Het zal niet de eerste dictator zijn die een vriendschappelijk bezoekje van een Nederlands koningspaar krijgt, maar de Nederlandse regering zou ballen hebben als ze het bezoek annuleren, de regering ja, het paar zelf bestaan niet als zelfdenkende mensen in deze, ze moeten doen wat de regering zegt. Maar ik denk weet zeker dat de economische belangen zwaarder wegen.

En dan moeten de Olympische Winterspelen nog beginnen volgend jaar...

Soms moet je gewoon geheel in de geest van deze tijd ontvrienden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten