vrijdag 13 december 2013

Brotherhood Of Man: The prequel

Veertigers die bij de naam Brotherhood Of Man aan het vrolijke viertal denken die in 1976 met glans het Eurovisie Songfestival wonnen krijgen nu een geschiedenisles. Platenproducer en liedjesschrijver Tony Hiller formeerde in 1969 al een Brotherhood Of Man bestaande uit een aantal sessiezangers: Tony Burrows, Roger Greenaway, John Goodison, Sue Glover en Sunny Leslie. Roger Greenway heeft als schrijver talloze evergreens op zijn naam staan al dan niet met Roger Cook, Tony Burrows was zo'n bekende veelgevraagde sessiezanger dat hij in "Top Of The Pops" in één uitzending 3 keer optrad met een verschillende groep. De zussen Sue en Sunny waren een duo en zijn daarnaast op zoveel platen uit de jaren 60 en 70 te horen dat ze bij navraag zelf niet meer weten hoe veel precies.

In 1970 heeft deze formatie een wereldwijde hit te pakken met "United We Stand". Er volgen nog wat singles en twee albums en een 'greatest hits' album. De twee dames blijven vanaf 1969 tot het eind lid van de groep, de heren worden in de loop van de tijd vervangen door andere zangers en in 1973 valt dan het doek, maar Tony Hiller maakt een doorstart met de Brotherhood Of Man die we allemaal kennen en die voordat ze het songfestival wonnen met name in Nederland en België al hun eerste hits hadden. Geen van deze vier zaten in de oorspronkelijke groep. De muziek is ook heel anders dan de eerste Brotherhood Of Man maakte.

Ik heb van de week een CD gekocht van de originele groep en hun muziek is heel erg in de tijdsgeest van eind jaren 60 begin jaren 70. Denk Fifth Dimension, Blue Mink, Mama's & Papa's, mooie meerstemmige samenzang over 'love, peace and happiness'. Ik krijg er een lekker feel good- gevoel van. Groovy!



2 opmerkingen:

  1. Ik ken alleen de seventies samenstelling. Mijn zus had vroeger een LP van ze, die ik dan stiekem afspeelde op mijn eigen pick-up..

    BeantwoordenVerwijderen