donderdag 19 december 2013

Hoe dom ben je?

Een jaar of twee geleden zag ik dat er door de woningbouw plots iets meer dan €500 op mijn rekening was gestort, zonder enige aankondiging vooraf. Ik ging er meteen vanuit dat dit een vergissing was en wachtte af. Binnen twee weken kwam er een brief met excuses en dat het inderdaad een foutje betrof. Zoiets kan gebeuren, waar mensen werken kunnen fouten gemaakt worden, niets aan de hand.

Nu is er door de Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam ook een fout gemaakt, in plaats van €155 is er €15.500 gestort op rekeningen van een aantal bijstandsgerechtigden. Een kind kan weten dat zoiets niet klopt, maar blijkbaar ben je als bijstandsgerechtigde ook meteen randdebiel, want er zijn mensen die het bedrag al hebben opgenomen (ruim vijftienduizend Euro???), naar een andere bank hebben overgeboekt of zelfs al uitgegeven (again: ruim vijftienduizend Euro!!!)  Afgelopen donderdag heeft de foutieve overboeking plaatsgevonden, en maandag hadden sommige bijstandsgerechtigden al niets meer over van het geld.
Vanzelfsprekend moeten ze het wel terug betalen, en gelukkig zijn er ook ontvangers van het geld met hersenen bij wie het volledige bedrag gewoon weer teruggeboekt kon worden.

Ik snap na dit voorval ook ineens de ophef die is ontstaan dat mensen die recht hebben op huurtoeslag en van wie dat altijd rechtstreeks aan de huisbaas werd gestort nu vanaf januari het bedrag op hun rekening krijgen om het vervolgens zelf over te boeken naar de verhuurder. Men is bang dat ze dat niet gaan doen. Er zijn dus mensen in de samenleving die al geld kosten zonder dat ze iets aan de maatschappij bijdragen die dus het gekregen geld niet gaan gebruiken waarvoor het bedoeld is, maar voor zichzelf gaan houden. Zijn dit mensen die zelfstandig kunnen wonen? Ik bedoel als je zoiets simpels al niet snapt of wil snappen, kun je dan wel zonder begeleiding in de maatschappij staan? Volledig meedraaien doen ze, om verschillende redenen, al niet, en ze zijn gewend dat alles voor ze geregeld wordt en veel voor ze wordt vergoed. Hoe laag moet je iq zijn wil je onder financiële curatele worden gesteld?
Ik heb me weer eens ouderwets verbaasd.


2 opmerkingen:

  1. Wellicht dachten ze dat het van de postcodeloterij was? Ik kan het me niet voorstellen, maar je weet maar nooit.. Overigens zijn niet alle bijstandsgerechtigden meteen randdebiel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, er waren gelukkig ook bij wie de terugstorting gewoon kon plaatsvinden zoals ik al schreef :-)

      Verwijderen