maandag 13 januari 2014

Onverwachte hoek

Sinds het nieuws naar buiten is gekomen dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte naar de olympische winterspelen in Sotsji gaan buitelt iedereen over elkaar heen met z'n mening, voor of tegen, en terecht, want hier vind je iets van, zeker omdat er landen zijn die bewust hebben besloten om geen hoogwaardigheidsbekleders te sturen vanwege de mensenrechtensituatie in Rusland die met beide voeten getreden wordt, om daarmee een signaal af te geven dat zoiets niet kan.

Nederland reageert altijd wat slapjes in dit soort situaties, dat hebben we altijd gedaan, om even een heel grove lijn te trekken: in de Eerste Wereldoorlog waren we neutraal en dat waren we in aanvang van de Tweede Wereldoorlog ook, de onnavolgbare Annie M.G. Schmidt heeft dat zo mooi verwoord in een het lied "Niks Aan De Hand" uit de musical "Foxtrot":

In het land van Sinterklaas
Suikergoed en marsepein
Onze naam is haas
Net doen of we d'r niet zijn
Niks aan de hand
Geen centje pijn
Alle koppen in het zand
Net doen of ze d'r niet zijn
Maar tactvol wezen en aardig zijn
Voor die gevaarlijke gek
Dat krankzinnig brein
Daarginds in Berlijn
Als hij volk'ren uit wil roeien
Tactvol zijn, niet mee bemoeien
Heel Europa naar de hel
Vriend'lijk zeggen: Dank u wel 



Er is in ruim 70 jaar dus niet veel veranderd in dat opzicht, na het zo 'feestelijke' vriendschapsjaar met Rusland gaan koning, koningin en premier gezellig er even tussenuit om sport te kijken in een land waar homoseksuelen worden uitgesloten en mishandeld, maar waar we ook ons gas vandaan halen, dus zoals Annie al zei: 'Vriend'lijk zeggen: Dank u wel!'. Bah!

Nu heb ik waarschijnlijk even niet opgelet, maar ineens is er berichtgeving over Rusland en hun mensenrechten in het algemeen en die van de homo's aldaar in het bijzonder uit zeer onverwachte hoek: de Evangelische Omroep! Jawel!
De laatste keer dat ik iets van de E.O. hoorde was het ontslag van Arie Boomsma mede vanwege diens semi naaktfotosessie in het blad "L'Homo", dus toen ik in mijn programmablad zag dat aankomende woensdag om 21.55 uur op Nederland 3 het programma "3Onderzoekt" wordt uitgezonden waarin EO presentators Johan Eikelboom en Manuel Vanderbos onderzoek doen naar de homorechten in Rusland had ik toch wel het gevoel dat ik iets had gemist wat de koerswijziging van deze gristlijke omroep heeft bewerkstelligd.

En niet zomaar een halfslachtig onderzoekje, Johan interviewt de bekende homohater Maxim Martsinkevich, en Manuel duikt in de gayscene van Sint Petersburg en spreekt daar slachtoffers van het homogeweld, ook gaat hij voor een kathedraal met een regenboogvlag zwaaien om reacties van passanten uit te lokken. Ik bedoel maar, dat had ik nooit verwacht van de E.O., chapeau!

Laat het inmiddels impopulaire trio WimLex, Max en Mark er iets van leren: een regenboogjurk voor Máxima en zeker ook een bezoekje aan een organisatie die de belangen van homo's behartigd, maar beter nog is lekker thuis blijven, is voor de kinderen ook veel leuker.

Johan Eikelboom

Manuel Venderbos

1 opmerking:

  1. Vorige week is het eerste deel van de documentaire 3Onderzoekt uitgezonden (uitzending gemist..), maar je wordt er niet vrolijk(er) van, van wat je voorgeschoteld krijgt. Mede hierdoor zie ik de actie van onze koning, koningin en de minister president als een klap in het gezicht.

    BeantwoordenVerwijderen