zaterdag 4 januari 2014

Bingo!

Heel Nederland weet nu waar Vrouwenpolder ligt. Ik had er nooit van gehoord en zou er ook nooit van gehoord hebben als daar onlangs niet de hoofdprijs van de Postcode Loterij was gevallen. Echt alles aan de Postcode Loterij staat me tegen, die infantiele wervingsspotjes, die schreeuwerige kale man, die misleidende reclames, soms geadresseerd, soms ongeadresseerd, waarvoor ze met enige regelmaat door de Reclame Code Commissie op de vingers zijn getikt, en zelfs al eens veroordeeld zijn om tot uitbetaling over te gaan door de rechtbank in Amsterdam.
Ik stuur die ongevraagde post van hun altijd retour afzender. 

Maar het meest belachelijke vind ik dat er in het reglement staat dat je als eventuele winnaar in de publiciteit móet. En toegegeven, het zegt veel over de inwoners van ons land dat er dan toch zoveel mensen aan mee doen, het is voor mij naast bovenstaande irritaties de meest belangrijke reden om er nooit aan mee te doen. Maar ze komen er dus mee weg. De Universiteit van Tilburg heeft er onderzoek naar gedaan waarom mensen in godsnaam meedoen aan al die walgelijkheid, en ja hoor, de angst om geen lot te hebben als de prijs op jouw postcode valt is de belangrijkste reden om mee te doen. Ik voel me soms een Alien, snap beweegredenen van grote groepen mensen in het algemeen en kuddegedrag in het bijzonder niet. 

Nu ook weer zie je dorpsbewoners met cheque met het bedrag er groot op en een bosje bloemen op de door de Postcode Loterij verplichte foto in de media verschijnen, ik vind het het toppunt van treurigheid, waar en klein land heel klein in kan zijn. En nee, ik ben niet jaloers op deze schatten van mensen, jaloezie is voor mij een zinloze en daardoor onbekende emotie, ik gun het ze van harte, maar al die luide commotie er om heen staat me zo tegen, net zoals het naarstig op zoek gaan naar de buren die niet meedoen om vooral de teleurstelling en hopelijk blinde woede te kunnen filmen. Bah! Omdat er zelfs op het acht uur journaal verslag van werd gedaan kon ik er ook niet omheen en vond ik het geweldig hoe gewoon de mensen reageerden die niet meededen. Er zijn gelukkig meer Aliens amongst us.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten