zondag 7 februari 2016

Cool V&D of Hudson's Bay

Na jarenlang mismanagement en de verkoop van alle panden die in eigendom van V&D waren door het investeringsfonds Kohlberg Kravis Roberts in 2004 voor 1,4 miljard, waarvan niemand precies weet waar dat geld gebleven is, werd V&D op 31 december 2015 failliet verklaart, na een jaar waarin investeringsfonds Sun Capital de directie van V&D zo gek kreeg om Amerikaanse eisen te stellen aan leveranciers, verhuurders en personeel. De rechter heeft de loonsverlaging die van het personeel geëist werd (cumulatief zo'n 12 %) vanzelfsprekend naar de prullenbak verwezen.

Het vanwege het faillissement ontslagen personeel werd nog 6 weken door het UWV uitbetaald en de al eerder ontslagen medewerkers (1 september 2015) zagen de in het sociaal plan afgesproken beëindigingsvergoeding aan hun neus voorbij gaan. In die 6 weken werd er door de curatoren koortsachtig gezocht naar een partij die op één af andere manier een doorstart kon bewerkstelligen, Van 'ruim 70 aanbiedingen' werden dat er 'tientallen' vervolgens 'een handvol' om uiteindelijk met 2 partijen over te blijven, waar er plots met nog maar 1 overnamekandidaat werd verder gepraat, maar die tweede laat zich niet zo makkelijk wegsturen.

Cool Investments van de Nederlandse ondernemer Roland Kahn is het waar de directie warme gevoelens voor heeft, en ik snap waarom, dan verandert er namelijk niets. De winkels blijven hetzelfde, het personeel blijft nagenoeg hetzelfde, en de directie blijft lekker zitten waar ze zitten. Maar is het verstandig? Zijn de winkels wel van deze tijd als je zo de gemiddelde V&D bekijkt? Ook de bezoedelde naam V&D blijft dan gehandhaafd, bezoedeld vanwege het niet netjes behandelen van leveranciers, huurbazen, personeel en klanten. Ja ook klanten, een niet functionerende website en bestelservice, waarbij betaalde bestellingen foutief of helemaal niet geleverd werden en cadeaukaarten die niet meer kunnen worden ingewisseld voor producten, dat laatste is weliswaar een wettelijke bepaling die de curatoren opleggen, maar voor Henk en Ingrid blijft het V&D die hun cadeaukaart van €15,-  niet meer aanneemt.

Roland Kahn heeft al verschillende ketens in zijn bezit, CoolCat, America Today, MS Mode en lingeriemerk Sapph die Roland, en ik quote, 'uit pure geiligheid' kocht, dat is een reden zo goed als elk andere, maar het typeert enigszins. Vrijdag riep Roland nog dat het een 'broodje aap' verhaal was dat hij V&D wilde kopen, om een dag later toe te geven dat Cool Investments inderdaad nog de enige partij was die in aanmerking komt voor overname. Niet direct de waarheid vertellen is wel iets wat helemaal bij V&D past, daar hebben ze elkaar dan goed in kunnen vinden. Ik denk dat het hooguit een jaar zal duren en dan zal het wederom uitdraaien op een faillissement, omdat de broodnodige veranderingen in directie, beleid, personeel en winkels niet of niet genoeg doorgevoerd gaan worden.

Dan is daar nog de Canadese Hudson's Bay een zeer succesvolle winkelketen, die eerder in Duitsland, België en ik meen ook Italië voet aan de grond heeft gekregen. Die willen het helemaal anders, die willen in de grote steden de panden overnemen met voor de verhuurders betere voorwaarden en garanties (w.o. minimaal gegarandeerd 7 jaar huren). Laten alleen de buitenmuren staan en gaan de verstofte winkels d.m.v. een ingrijpende verbouwing naar 2016 halen om er vervolgens hun wereldwijde succesformule onder een nieuwe naam in onder te brengen. Dat is wat er mijns inziens nodig is, en ja, dan blijft niet iedereen zitten waar ie zit, ze zullen waarschijnlijk hun eigen directie hebben en als de winkels eenmaal klaar zijn zullen ze personeel aannemen en iedereen die nu van zichzelf vindt dat zij er bij een doorstart bij zullen zijn omdat ze onmisbaar zijn voor V&D (geloof me die mensen zijn er), zijn zo goed dat ze bij Hudson's Bay met open armen ontvangen zullen worden, of zijn ze toch niet zo zeker van hun eigen kunnen dat ze liever met het oude vertrouwde. stoffige V&D meeverhuizen naar Cool Investments en alles gewoon blijven doen zoals ze dat al jaren doen om dan uiteindelijk verbaasd te zijn als er na enige tijd weer een faillissement aankomt.

Het is nog niet voorbij voor de dikke dame heeft gezongen, al ben ik bang dat het een valse noot gaat worden.


1 opmerking: