dinsdag 2 februari 2016

In Memoriam: Terry Wogan

Onverwacht, want hij had zijn ziekte voor iedereen verborgen gehouden, is afgelopen zondag een icoon van de Britse TV en radio overleden: Terry Wogan. Ieder land heeft een TV-persoonlijkheid waarmee generaties zijn opgegroeid, die bijna als een familielid wordt beschouwd vanwege het feit dat ie vaak op prime time de huiskamer binnenkomt en een prettige persoonlijkheid is. In het Verenigd Koninkrijk was dat de in Ierland geboren Terry Wogan.

Halverwege de jaren 60 debuteerde hij op TV met het programma "Jackpot". Heel succesvol was zijn talkshow "Wogan" (1982-1992) waarin hij iedereen die ook maar iets voorsteld in de showbizz heeft geïnterviewd. Legendarisch was zijn bemoeienis met het Eurovisie Songfestival vanaf 1971 t/m 2008. Begonnen als commentator van het festival op de radio heeft hij, naast vele nationale finales als presentator, jarenlang het commentaar op TV verzorgd voor de Britse kijkers. Terry zag al heel gauw dat je het festival niet te serieus moest nemen en lang voordat wij Cornald Maas hadden voorzag hij alle inzendingen al van zijn ironische en sardonische commentaar. Uiteindelijk mocht hij in 1998 toen het festival in Groot Brittannië was de presentatie op zich nemen samen met Ulrika Johnsson.
Een ander groot programma wat hij heeft gepresenteerd van 1980 t/m 2014 was het jaarlijkse "Children In Need".

Alleen zijn vrouw, Helen Joyce, die hij altijd 'the current Mrs Wogan' noemde, terwijl er nooit een andere is geweest en hun 3 kinderen waren op de hoogte dat Terry kanker had. Terry is 77 jaar geworden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten