donderdag 9 juni 2016

Herinnert U zich deze nog? #87

"THE LIFE I LIVE"
Q65
1966
Aantal weken: 11
Hoogste positie: 3In mei was het precies 50 jaar geleden dat de single "The Life I Live" uitkwam van de Haagse beatgroep Q65. In de jaren 60 was Den Haag Beatstad nummer 1 van Nederland. Onder andere Jumping Jewels, Groep 1850, Motions en natuurlijk Golden Earring vonden hun oorsprong in Den Haag, net zoals Q65. Den Haag Zuidwest, waar ik geboren ben, speelde hier een prominente rol in. In de kelderboxen in die wijk gonsde het van allerlei bandjes met zelfgebouwde versterkers. 

Q65 bestond uit: Frank Nuyens, Wim Bieler, Peter Vink, Joop Roelofs en Jay Baar. De naam Q65 is ontstaan doordat ze het nummer "Suzie Q" zo geweldig vonden en dat koppelden ze aan het jaar van oprichting. Hagenezen verbasterden dat natuurlijk tot de Kjoe. Haags was ook de wijze waarop zanger Wim Bieler het Engels uitsprak, "Cry In The Night" werd door hem "créh in duh nèigt".

Al in 1968 stopten ze ermee vanwege drugsproblemen (de jaren 60 hè) en de militaire dienstplicht van zanger Wim. In 1970 begonnen ze weer, maar met veel personeelswisselingen. In 1980 kwamen de originele leden voor een tournee weer bij elkaar. Tot in de jaren 90, wederom met verschillende line-ups bleef Q65 hun hits spelen. Jay Baar is in 1990 overleden en Wim Bieler in 2000. 

In het Den Haag van de jaren 60 was op veel muren door de stad Q65 geschilderd, waaronder op de muur van het politiebureau aan de Loevesteinlaan, wat de daders die werden gesnapt nog een nachtje cel heeft opgeleverd en een boete van 40 gulden. Het was waarschijnlijk goede verf, want het heeft zeker 20 jaar op de muur gestaan. Met dat in gedachten is op 14 mei j.l. gevierd dat de grootse hit van Q65 50 jaar geleden uitkwam, door een stukje voorbij het voormalige politiebureau op de muur bij het Almeloplein, hoek Loevesteinlaan het refrein van "The Life I Live" als gevelmonument te onthullen. De nog levende bandleden waren daarbij aanwezig alsmede een groot publiek. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten