zaterdag 25 juni 2016

Remain or leave, that was the question

Nou, de Britse bevolking heeft gesproken, het referendum om bij de Europese Unie te blijven of om deze te verlaten is in het voordeel van de laatste optie beslecht. Niet met een overgrote meerderheid, 52% heeft voor 'leave' gekozen en 48% voor 'remain'. Dus wat volgens mij al meteen duidelijk is na deze uitslag is dat je 'verenigd' wel uit het Verenigd Koninkrijk kunt halen. Er is gebleken dat 65% van de jonge generatie tot 24 jaar heeft gekozen om bij de Europese Unie te blijven, terwijl 58% van de 65 plussers heeft gestemd om de Europese Unie te verlaten. Een generatiekloof is aan het licht gekomen en een jonge (collega)blogger uit het nu nog Verenigde Koninkrijk heeft er dit over gepubliceerd:

'This is the last 'fuck you' from the baby boomers. They took the secure corporate and government jobs with the guaranteed pay rises and final salary pension schemes and benefitted from property they bought cheap and sold dear. They burnt the bridges behind them by colluding with the dismantling of the very things that had brought them prosperity. Their last act will be to burn the economy before they die.'

Niet alleen de generaties zijn niet meer verenigd, ook Schotland voelt er weer veel voor om zich af te scheiden van het Verenigd Koninkrijk om zo weer aansluiting bij Europa te zoeken. En wie weet vinden Noord Ierland en Wales dit hele gebeuren ook wel het toppunt van de eilandmentaliteit die het Verenigd Koninkrijk zo eigen is. Ondanks de ontevredenheid over de Europese Unie werden er voor het VK al regelmatig uitzonderingen gemaakt, zoals bijvoorbeeld het behouden van de eigen munteenheid in plaats van de Euro. Ook het kleine Gibraltar waar toch zo'n 30.000 mensen wonen, en waarvan 94% gestemd heeft om bij de Europese Unie te blijven, is not amused. Onder de bevolking is nu vrees dat zonder de EU de Britse enclave uitgeleverd zal worden aan Spanje. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft al aangegeven dat Spanje graag een gedeelde soevereiniteit over Gibraltar wil nu het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal vertrekken. 

Ik ben niet heel erg politiek geëngageerd, maar afgaand op de mensen die ik heb gezien met hun redenen voor 'remain' dan wel 'leave', met daarnaast politici als Geert Wilders en Marine Le Pen en hun laagschedelige achterban die ook voor een vertrek uit de Europese Unie zijn, gecombineerd met mijn eigen logisch nadenken, heb ik het gevoel dat het de Britse bevolking nog lelijk kan opbreken, óók, of misschien wel juist, degenen die voor 'leave' hebben gekozen. Het feit dat ruim 200 Britse advocaten zich uit voorzorg nog vóór het referendum was gehouden zich in Ierland hebben geregistreerd zegt natuurlijk ook wel iets. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten