vrijdag 24 juni 2016

Kennismaking

Gisteren was ik uitgenodigd door het UWV om de training "Succesvol Naar Werk" bij te wonen. Het is een verplichte deelname, zo werd in niet mis te verstane woorden in de uitnodiging vermeld. "In uw situatie is er geen aanleiding om van deze plicht af te wijken". Ik heb ook nooit gevraagd of ik er van af zou kunnen wijken. Ik vermoed dat het UWV het credo 'aanval is de beste verdediging' hoog in het vaandel heeft staan, want alles wat schriftelijk dan wel via hun verschillende sites aan uitnodigingen en regels wordt geventileerd gaat gepaard met dreigende taal over sancties en kortingen op de uitkering e.d.. In het echt heb echter ik tot nog toe alleen maar heel aardige UWV medewerkers ontmoet, zodat ik er probeer overheen te lezen, en ik moet er ook wel wat mee lachen, omdat de echte hardcore beroepsuitkeringsgerechtigden zich er naar mijn gevoel toch niets van aantrekken.

Ook de dame die het groepje oude van dagen waar ik in geplaatst ben de komende trainingen zal begeleiden is een heel leuk en vrolijk mens. De in principe 10 weken durende training heeft zij vanwege haar vakantie en een workshop die ze zelf moet gaan volgen ingedikt tot 6 bijeenkomsten. Gisteren maakten we kennis met elkaar, ik ben de jongste oude van dagen de rest is tussen de 54 en de 63 jaar. Bij het voorstel rondje merkte ik meteen dat een faillissement, waardoor ik werkloos ben geworden, welhaast in het niet valt bij wat anderen mee hebben gemaakt. Het is goed te beseffen dat het altijd erger kan, zonder m'n eigen situatie te bagatelliseren, want liever had ik nog gewoon tussen m'n boekjes en cdtjes gestaan natuurlijk.

Er verscheen een lichtbeeld waarop allerlei voordelen van 50+ werknemers werden opgesomd, zodat het onbegrijpelijk is dat we daar niet ter plekke werden opgewacht door horden werkgevers die tegen elkaar op zouden bieden om ons oudjes maar in dienst te mogen nemen. De werkelijkheid is natuurlijk anders, zo had iedereen wel een verhaal met hoe het er in de echte wereld aan toe gaat. Dit hele 'Succesvol Naar Werk'-gebeuren loopt ook op z'n eind. Het was een proef die in 2012 was begonnen en het stopt in oktober van dit jaar, zo vertelde onze cursusleidster. Sinds het UWV gekoppeld is aan de overheid, moeten ze doen wat minister Asscher verzint. "Zegt hij links, gaan we links, vindt hij rechts, gaan we rechts" aldus onze cursusleidster.

Ach, ik vind het prima. Ik heb zelfs huiswerk meegekregen! Ik zal mij komend weekend eens buigen over mijn competenties en me in de wondere wereld van de Elevator Pitch begeven. Dat is jezelf promoten in kort tijd. Dat is zo helemaal niet hoe ik ben, jezelf opdringen en onder de aandacht brengen met een 'kijk-eens-hoe-goed-ik-ben'-verhaaltje. Ik ben de persoon die op de vraag "Waarom ben jij de juiste kandidaat voor deze functie?" dichtslaat en denkt dat ik nooit kan voldoen aan het verwachtingspatroon van de vraagsteller, en dan mezelf murmelend wat naar beneden bij ga stellen zodat alles waar ik dan daarna nog mee kom als een soort wonder wordt gezien. Ik ben ook veel te nuchter voor dat soort carrièretijgernoviteiten, het voelt ook erg onnatuurlijk voor me, op mijn leeftijd zou je langzaam moeten gaan afbouwen, niet jezelf in de vaart der volkeren op de kaart moeten gaan zetten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten