maandag 20 juni 2016

Herinnert U zich deze nog? #88

HARRY KLORKESTEIN
"O O DEN HAAG"
1982
Aantal weken: 10
Hoogste positie: 3
Het zal zo langzamerhand geen geheim meer zijn dat Harry Klorkestein een pseudoniem was voor de popband Klein Orkest, bestaande uit Harrie Jekkers, Leon Smit, Chris Prins en Niek Nieuwenhuysen. Zanger Harrie Jekkers had het geschreven, maar hij en de bandleden vonden het niet passen in het meer serieuze repertoire van de band. Platenmaatschappij Polydor eiste dat het lied op het eerste album van Klein Orkest zou komen, of anders zou het hele contract niet doorgaan. De band kwam met een tegenvoorstel. De groep zou het nummer opnemen, maar het zou niet op het album komen. Het zou als single worden uitgebracht onder de naam Harry Klorkestein (een anagram van Klein Orkest ( Kl-orkest-ein)). Harrie Jekkers zou het zingen, maar op de hoes kwam een foto van roadmanager Hennie de Jong.

Hennie ging het lied playbacken in tv programma's (zoals in bovenstaand clipje) en zong het zelfs live als dat gewenst was. De band Klein Orkest heeft bestaan van 1978 tot 1985. Harrie Jekkers heeft zich daarna op het theater geworpen en maakte soloalbums. Omdat zijn theatershows nadrukkelijk Haags waren, zong hij als toegift nog regelmatig "O O Den Haag". 

Het lied geldt tot op de dag van vandaag als onofficieel volkslied van mijn geboortestad, het geeft heel goed het gevoel van de jaren 60 en 70 in Den Haag weer. 

In 2012 zong Chris Martin van Coldplay een klein stukje "O O Den Haag" tijdens hun concert op het Haagse Malieveld:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten