woensdag 29 juni 2016

Herinnert U zich deze nog? #89

SHEILA B. DEVOTION
"I DON'T NEED A DOCTOR"
1978
Aantal weken: 2
Hoogste positie: 23


De Franse Annie Chancel bracht haar eerste single uit in 1962, het was de Franse versie van het nummer "Sheila" van Tommy Roe. Annie nam meteen ook maar Sheila als artiestennaam aan. Ze geldt in Frankrijk als één van de succesvolste zangeressen. Ze verkocht meer dan 85 miljoen platen en is in Frankrijk de zangeres met de meeste gouden platen, 39, wereldwijd zelfs 89. Ze zingt voornamelijk in het Frans, maar in 1977 was de tijd rijp voor een andere richting.

Die andere richting was discorepertoire gezongen in het Engels. Ze werd gekoppeld aan Black Devotion, drie Amerikaanse dansers en achtergrond zangers, Dany MacFarlane, Freddy Stracham en Arthur Wilkins (†2015). Omdat haar platenmaatschappij Carrere niemand wilde choqueren met de transformatie van het lieve in het Frans zingende buurmeisje naar hippe discobabe, werd de debuutsingle "Love Me Baby" onder de naam S.B Devotion en zonder fotohoes uitgebracht. Het lied werd een radio- en clubhit, en de identiteit van de groep werd snel onthuld en ze gingen verder onder de officiële naam Sheila B. Devotion. 

De tweede single was een discoversie van het aloude "Singin' In The Rain" en werd een gigantische hit. Er kwam een album met daarop ook de derde single die niet zo'n succes werd, maar die ik dan weer erg leuk vond en daarom hier onder de aandacht breng: "I Don't Need A Doctor". In 1979 gaat de groep samenwerken met niemand minder dan Nile Rodgers en Bernard Edwards van Chic. Het album "King Of The World" is het resultaat, met daarop de wereldwijde grote hit "Spacer". Later is dat nummer nog gesampled door Alcazar in hun hit "Crying At The Discotheque"

Na dit succes gaan Sheila en B Devotion in 1980 elk weer hun eigen weg, Sheila koos voor een pop-rock album om daarna weer haar Franse repertoire op te pakken. Ze is nu 70 jaar en treedt nog steeds op, haar laatste album is uitgebracht in 2012, het jaar dat ze haar 50 jarig artiestenjubileum vierde in het Parijse Olympia. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten