dinsdag 28 juni 2016

L'Homo e il Vaticano

Het murmelende licht dementerende oudje die de baas is van alle andere oudjes in het bejaardenoord Vaticaan heeft vanuit het niets verkondigd dat de Rooms-Katholieke Kerk zijn excuses moet maken aan homoseksuelen voor de manier waarop ze zijn behandeld. Eeuwen van het kapotmaken van mensenlevens uit naam van het geloof denkt hij hiermee goed te maken. Daarnaast vindt de schat dat aan alle andere groepen die zijn uitgesloten of genegeerd ook vergiffenis moet worden gevraagd. Dat zijn o.a. vrouwen, armen en kinderen die slavenarbeid moeten verrichten. Of hij daarmee de kinderen bedoeld die door zijn collegaatjes seksueel zijn misbruikt zei hij er niet expliciet bij.

Flikker toch op joh, Jan Jurk! Het feit dat je uit naam van een niet bestaand sprookjesfiguur en een door mensen verzonnen leer andere mensen veroordeeld en minderwaardig acht vanwege het simpele feit dat ze vrouw zijn of van iemand houden die van hetzelfde geslacht is, maar tegelijkertijd zelf alles doet wat die verzonnen God volgens jou heeft verboden maakt van heel veel geestelijken in en in slechte mensen. Dat leed neem je niet weg met een perspraatje voor het opstijgen van je vliegtuig. Steek die excuses dus maar in je reet. In april van dit jaar maakte hij met "Amoris Laetitia" nog duidelijk dat het huwelijk niet is bestemd voor partners van hetzelfde geslacht. Homoseksuele verbintenissen zijn op geen enkele manier vergelijkbaar met Gods plan voor huwelijk en gezin, staat erin te lezen. Ik snap de pr stunt wel, net als de EU moet de kerk zichzelf wel in stand blijven houden, en de leegloop is natuurlijk gigantisch, vandaar dit charmeoffensief, maar nogmaals eeuwen van kerkelijk wanbeleid maak je er echt niet mee goed.

Iedereen die zich een beetje in de geschiedenis heeft verdiept weet dat bij de oorspronkelijke bewoners van Amerika, de indianen, een derde sekse werd erkend (two spirit), mensen die het mannelijke en vrouwelijke in zich verenigden. Door hun bijzondere en aangeboren eigenschappen, precies tussen man en vrouw in, bezaten ze unieke talenten en creativiteit en werden daarom gewaardeerd in de gemeenschap. Er bestond zelfs zoiets als een homohuwelijk. Nog van voor het begin van onze jaartelling stamt Chinese poëzie en literatuur waarin vrijelijk over homoseksualiteit en relaties wordt gesproken. Bij ons in Europa zijn natuurlijk de oude Grieken het bekendst. De innige relatie tussen Achilles en Patroclus wordt beschreven in het boek "Ilias" van Homerus, rond 750 voor Christus. 

Dit alles was prima totdat kolonisten kwamen. Seksualiteit was zo verweven met het dagelijks leven en had een zo vanzelfsprekende plek in het spirituele leven van de indianenvolkeren, dat de Europeanen er volledig van in de war raakten. Een vroege Spaanse ontdekkingsreiziger noteerde in 1542: "Ik zag daar een duivels ding, namelijk een man die getrouwd was met een andere man". De kolonisten deden er vanaf het begin alles aan om sodomie uit te bannen. Ontdekkingsreiziger Balboa werd geprezen voor zijn aanpak. Hij liet veertig homoseksuele indianen verscheuren door honden. Het werd gezien als een zuivere aanpak van een eervol en katholiek Spanjaard.  

Veel indianenleiders adviseerden de two spirits om hun levensstijl op te geven om confrontaties te voorkomen. Indianen assimileerden daarna verder en namen het gristelijk geloof over. De veroordelende houding van de Europeanen bereikte ook de inheemse volkeren in Afrika waar het taboe nog niet bestond. In Congo was het bijvoorbeeld heel normaal dat jonge strijders met hun seksegenoten trouwden, net zoals bij de berbers in Egypte. In Madagaskar bestond bij de Bara een bijna identieke traditie als bij de indianen. Geloof maakt meer stuk dan je lief is, blijkt ook hier maar weer. 

Tegelijkertijd met deze publiciteitsbewuste actie van Papa Franciscus kwam in Nederland het jaarlijkse tijdschrift 'L'Homo' uit. De homo-editie van het maandblad "Linda". Traditiegetrouw worden daarin licht erotische foto's gepubliceerd van een heteroseksuele mannelijke bn-er. Dit keer zijn het er zelfs twee: Tim Hofman en Jan Versteegh. Ik had nog nooit van ze gehoord, maar dat zegt niet zo veel, ik ken meer bn-ers niet dan wel. Leuk is dat deze in principe heteroseksuele mannen al zoenend en knuffelend op de foto zijn gegaan in minuscule zwembroekjes met hier en daar een blote kont. Ik zag het op Facebook voorbij komen en vond het wel grappig en een welkom signaal in deze verwarrende tijden. De meeste reacties waren dan ook positief, en enkele niet, maar als je dan even op het profiel klikt van het zuurbekje wordt al vrij snel veel duidelijk. Ik denk dat de ruimdenkende Paus graag een exemplaar in zijn brievenbus wil vinden. Geen opmerkingen:

Een reactie posten