woensdag 14 december 2016

Bint

Als het theater met het programma komt voor het nieuwe seizoen, is het altijd weer spannend om een fijne selectie van het aangebodene uit te zoeken, vooral ook omdat ik meer dingen wil zien dan financieel mogelijk is. Keuzes, keuzes, keuzes. De keuze om naar de toneelvoorstelling "Bint" te gaan was niet zo moeilijk, Harry met wie ik vaak naar het theater ga is docent en dit stuk naar de gelijknamige roman van Ferdinand Bordewijk, speelt zich af op een school waar de directeur orde en tucht handhaaft met ijzeren hand, en waar een jonge leraar tijdelijk emplooi vindt.

Het boek is uitgebracht in 1934 toen er heel wat aan de hand was in de wereld, er was een grote economische crisis en het nazisme begon op gang te komen. Wat er door het überstrenge bewind gebeurd op school tussen de groepen leerlingen onderling en hun verhoudingen met de leraren alsmede hoe de verstandhoudingen tussen de leraren zijn en verschuiven geeft een goed beeld over hoe de auteur met de tijdsgeest worstelde. Angstiger is dat ik gaandeweg het stuk ontdekte dat het ook heel goed de tijd van nu samenvat.

De dictatoriale directeur wordt in het stuk weergaloos gespeeld door de 79 jarige Jules Croiset. Het is een fantastische ervaring om deze man aan het werk te zien, wat een groot acteur! Ik voel me echt bevoorrecht dat ik hem heb kunnen zien spelen. De jonge leraar die qua opvattingen ongemerkt haast, steeds meer richting de directeur gaat wordt zeer goed neergezet door Tijn Docter. Hanneke Last, Reinier Bulder en Ila van Drumpt spelen ondersteunende rollen en stuk voor stuk zie je dat hier acteurs en actrices van formaat aan het werk zijn.

Het is een serieus stuk, maar er valt ook genoeg te lachen, zo weet ik dat ik bij een ontploffing voor mijn neus (we zaten op de eerste rij) mijn ogen dichtdoe, zo leer je nog es wat over jezelf. De groep leerlingen mag ik ook niet onvermeld laten, deze 10 jonge mensen staan nog aan het begin van hun carrière en hebben met elkaar een heel belangrijk aandeel in dit stuk. Ze spelen in een soort dubbelrollen twee groepen studenten en in een hilarisch moment in de voorstelling bestrijden die elkaar en dat gaat voor hen gepaard met veel geren en hele snelle verkledingen. Ik kan me ook voorstellen hoe geweldig het voor hen moet zijn, om met zulke fantastische acteurs als voorbeeld te mogen en kunnen werken. Ze verdienen het om allemaal bij naam genoemd te worden, wie weet komen we ze in de toekomst nog vaker tegen, ik heb daar goede hoop op: Béla Becht, Niels Boszhard, Emma Buysse, Saskia Godijn, John Hellenberg, Robbert Redert, Joost Roskam, Ruth Sahertian, Emillio Valentien en Charley Yntema.

Iedereen die de kans krijgt om deze geweldige toneelvoorstelling te zien moet dat zeker doen! Het wordt nog t/m januari gespeeld.

Tijn Docter en Jules Croiset.

Deze ontploffing dus.....

Scene met Reinier Bulder en Jules Croiset.

Strijd tussen de 2 groepen studenten, met de snelle verkledingen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten