vrijdag 23 december 2016

Lak aan

Over enkele dagen wordt er gevierd dat er ruim 2000 jaar geleden een kind werd geboren, een kind die de mensen zou redden, althans dat verteld ons het christelijk geloof. Is het waar? Is dat echt gebeurd? Ik weet het niet maar miljoenen mensen geloven van wel, of ze nemen aan van wel, of ze hopen dat het zo is. Veel meer zijn de aankomende dagen gericht op veel eten, cadeautjes, familiebezoek en komt het kind waar het eigenlijk om gaat er slechts zijdelings aan te pas, of zelfs helemaal niet.

Wat ik nu vooral zie in de wereld is verdeeldheid, chaos, boosheid, rumoer, angst, en oorlog, veel oorlog, dood, aanslagen, terreur, verdriet, tranen, ontreddering, nood, vluchtende mensen, ieder voor zich, zoek het maar uit, wij willen ze niet, denk aan onze dochters, ons land is van ons, populisme wereldwijd, geschreeuw, mensen tegenover elkaar in plaats van naast elkaar, wij-zij.

En dan opeens is er een kind, een kind van zes jaar die naar alle waarschijnlijkheid zijn zevende verjaardag nooit zal kunnen vieren, hij is ongeneselijk ziek, hij heeft hersenstamkanker. Een zeldzame ziekte die jaarlijks bij vijftien tot twintig kinderen wordt vastgesteld, en er is geen genezing mogelijk. Dat kind is Tijn Kolsteren, samen met zijn vader Gerrit stond hij bij het Glazen Huis in Breda, die dit jaar met Serious Request geld inzamelen voor kinderen in Afrika met longontsteking. Tijn vindt het lakken van nagels leuk, en zij wilden €100,- ophalen door mensen over te halen om hun vingernagels door Tijn te laten lakken, en hen dan vervolgens €1,- te laten doneren. De reden dat ze dit wilden doen was voor de kinderen die vanwege longontsteking niet eens 6 jaar worden en ook om aandacht te vragen voor de levensbedreigende ziekte van Tijn. Die €100,- waren binnen een uur al binnen.

Dit initiatief is onder de naam 'Lak aan' omarmd door Nederland en bij het schrijven van dit blogje is al €928.570,- opgehaald. Van Marco Borsato tot DJ Hardwell, van Geert Wilders tot Jesse Klaver, zij hebben allen hun nagels gelakt en gedoneerd aan Serious Request. En natuurlijk heeft dit aangezet tot allerlei vervolginitiatieven in het hele land.

Ik word hier heel stil van. Wat een groot mens ben je als zesjarige, en wat een ongelofelijke mooie en bijzondere mensen zijn zijn ouders om na dit vreselijke nieuws, wat zij in mei dit jaar te horen kregen, het zo in positieve zin om te kunnen buigen dat er zowel geld wordt gedoneerd voor de kinderen met longontsteking in Afrika als aandacht wordt gegenereerd voor Tijn's ziekte.

Dat kind van 2000 jaar geleden is een aanname, dit kind, Tijn Kolsteren, is werkelijkheid en leert ons in deze een wijze les, laat ons anders naar onszelf en de wereld om ons heen kijken. Ik ben diep onder de indruk van hem en zijn ouders, ze zijn een voorbeeld voor velen in deze verwarrende tijden. Ja, ook voor mij.

Gerrit en Tijn Kolsteren.

Tijn in actie.

Tijn die donderdag de burgemeester van Breda mocht zijn heeft zelf
natuurlijk ook gelakte nagels. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten