dinsdag 6 december 2016

Liefde is een feest voor iedereen

Aanstaande vrijdag is het Paarse Vrijdag. Ik had er tot vorig jaar nog nooit van gehoord, en zo blijkt maar weer hoe een mens volledig naast de maatschappij kan staan, want Paarse Vrijdag wordt al sinds 2010 op de tweede vrijdag van december gehouden. En dat terwijl paars nog wel mijn favoriete kleur is! Maar een verzachtende omstandigheid is dat het vooral speelt op scholen. Scholieren en studenten dragen dan paarse kleding om hun solidariteit te tonen met Lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders.

Wat een mooi initiatief. Het is naar het voorbeeld van Spirit Day in de VS en Canada, als uiting tegen het pesten van lhbt-jongeren. Daar vindt de dag plaats op de derde donderdag van oktober. De kleur paars is ontleend aan de paarse baan van de regenboogvlag, die kleur symboliseert 'karakter' (spirit). De bewustwording die men met deze dag wil bereiken heeft ook zeker zin, scholen zijn nog te vaak geen veilige plek voor lhbt-jongeren, daardoor vinden ze school minder leuk, spijbelen vaker en kunnen moeilijker hun draai vinden in de klas.

Paarse Vrijdag is ook een succes, in 2010 deden 150 scholen mee, en dit jaar zijn dat er 894! Het thema dit jaar is 'Liefde is een feest voor iedereen', en zo is dat. Naast het gekleed gaan in paarse kleding geven scholen er op verschillende manieren aandacht aan. Sommige scholen geven lessen in gender en seksuele diversiteit, bij andere kunnen leerlingen zich laten schminken of hun haar paars laten verven. Ook worden er feestjes gegeven met dj's of paarse snacks uitgedeeld. En zo zijn er nog veel meer leuke initiatieven die scholen samen met de leerlingen hebben ontwikkeld om bij deze dag stil te staan, zo wordt er in Emmeloord door het Zuyderzeecollege samen met de burgemeester  een regenboogzebrapad geopend. Ook zijn er een half miljoen paarse polsbandjes verspreid.

Ik zit niet meer op school en in mijn huidige werk dien ik zwarte roetveeg kleding te dragen, maar onder mijn roetveeg pullover met een v-hals zal vrijdag in plaats van een stukje wit T-shirt dan een stukje paars T-shirt te zien zijn.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten