dinsdag 20 december 2016

In Memoriam: Zsa Zsa Gabor

Talkshowhost Merv Griffin zei ooit: "Na al die jaren is het moeilijk om het fenomeen van de drie glamoureuze Gaborzussen en hun alomtegenwoordige moeder te omschrijven. Ze denderden de society pagina's en de roddelbladen zo plotseling binnen en met zo'n kracht, dat het leek alsof ze vanuit de hemel waren komen vallen".

Dat was natuurlijk niet zo. De jongste van de zusjes Gabor, Eva kwam in 1939 in Amerika aan, Zsa Zsa arriveerde in 1941 vanuit Turkije nadat ze was gescheiden van haar eerste man Burhan Belge. Intussen woedde de Tweede Wereldoorlog over Europa en waren moeder Jolie en oudste zus Magda niet meer veilig, temeer omdat Magda bij het Hongaars verzet zat, bovendien waren de Gabors van Joodse afkomst. Omdat Magda de verloofde was van de Portugese ambassadeur konden ze naar Portugal vluchten toen de nazi's in 1944 Boedapest binnenvielen. Jolie kwam op 31 december 1945 in Amerika aan en Magda volgde in februari 1946. Jolie en Vilmos Gabor, de vader van de zussen, waren in 1939 gescheiden en hij heeft de oorlog overleefd, de rest van hun familie niet.

Zsa Zsa was de laatst overlevende van de Gaborfamilie, haar enige dochter Francesca Hilton is twee jaar geleden overleden. Zsa Zsa werd in 1936 Miss Hongarije, maar werd gediskwalificeerd omdat ze over haar leeftijd had gelogen. Dat zou ze haar hele leven doen. Als er naar gevraagd werd antwoordde ze steevast met: "Dahlink, a voman who tells her age tells everyzhink" (sic). Daar waar zus Eva al bezig was een acteercarrière op te bouwen duurde het bij Zsa Zsa na haar aankomst in Amerika nog zo'n 10 jaar voordat ze ging acteren. 

Het was toen ze getrouwd was met acteur George Sanders, en ze in een talkshow een terugkerende gast was dat ze besloot dat ze ook actrice was. Haar eerste rol had ze in "Lovely To Look At" in 1952, in dat jaar speelde ze ook haar eerste grote rol als Jane Avril in "Moulin Rouge". Regisseur John Huston van die film maakt het haar heel moeilijk op de set door o.a. ten overstaan van al haar collega's te zeggen: "Miss Gabor, u kunt niet zingen, u kunt niet dansen, u kunt niet acteren, wat moet ik met u?!" In totaal zou Zsa Zsa in haar carrière in meer dan 70 films en tv-series spelen, maar heel zelden hoofdrollen, vaak kleine rollen en steeds meer als zichzelf in cameo's 

Acteren was ondergeschikt aan de rol die ze het best speelde: de rol van Zsa Zsa Gabor, de vrouw van de wereld, die iedereen onveranderlijk 'dahlink' noemde, 9 keer in het huwelijk trad, een graag geziene gast was in talkshows vanwege haar weergaloze oneliners en haar tongue in cheek mentaliteit. Zelf zei ze daar over: "I am a very serious person. I Couldn't have built up this idiotic image of myself all these years if I hadn't been serious". 

Hoewel er regelmatig onderlinge strijd was, veelal tussen Zsa Zsa en Eva die sprekend op elkaar leken, vaak voor elkaar werden aangezien wat door geen van beiden in dank werd afgenomen, en elkaar beconcurreerden op de spaarzame rollen voor actrices met een Oost Europees accent, vormden de Gabors één front naar de buitenwacht. Een aanval op één van hen was een aanval op allemaal. George Sanders, Zsa Zsa's derde man heeft regelmatig tegen zijn chauffeur gezegd als ze bij hun huis aankwamen en auto's geparkeerd zag staan: "O mijn God, de zussen zijn er, rij alsjeblieft door!"

Zsa Zsa speelde in 1993 in haar laatste film, een cameo in "The Beverly Hillbillies". In 1995 overleed Eva, in 1997 Magda en moeder Jolie. Zsa Zsa bleef sinds die tijd een beetje in de luwte. in 2002 kreeg ze een zwaar auto-ongeluk wat haar deels verlamde en aan een rolstoel gekluisterd hield. Ze onderging verschillende operaties, had beroertes in 2005 en 2007. In 2010 brak ze haar heup toen ze uit bed viel. Het ging dat jaar zo slecht met haar gezondheid dat ze de laatste sacramenten kreeg toegediend. In 2011 werd haar rechterbeen onder haar knie geamputeerd vanwege gangreen. Kortom ze heeft zo'n 15 jaar gekwakkeld met haar gezondheid. De vrouw die 7 talen sprak, en graag en veel praatte veloor haar spraakvermogen en was op het laatst dementerend. Zondag 18 november 2016 overleed Zsa Zsa op 99 jarige leeftijd aan een hartaanval. 

Om ook met een quote van Merv Griffin te eindigen: in 1986 bij het Americana Ball waren alle vier de Gabors aanwezig, Merv presenteerde het en zei over de Gabors: "Ze kwamen hier arm aan, hadden geen vrienden en spraken de taal niet, nu zijn ze succesvol, rijk en beroemd, en nog steeds spreken ze de taal niet" refererend aan het zware Oost Europese accent dat ze nooit hebben verloren. De Gabors lachten er zelf het hardste om. 

Het einde van een tijdperk.


Zsa Zsa in 1986 op haar laatste huwelijk.

Zsa Zsa Gabor (1917-2016)
Eva Gabor (1919-1995)


Magda Gabor (1915-1997)

Jolie Gabor (1896-1997)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten