maandag 5 december 2016

Boos

In de jaren 90 van de vorige eeuw kwamen er drie boeken uit van Pim Fortuyn, nog voor hij de politiek in ging. In die boeken ('Aan Het Volk Van Nederland', 'De Verweesde Samenleving' en 'Tegen De Islamisering Van Onze Cultuur') beschrijft hij op nauwgezette wijze dat wat nu de werkelijkheid van alle dag is geworden. Hij bepleitte toen al om meer openheid in de politiek en bekritiseerde de media als Siamese tweeling van de politiek. Ook wenste hij iedereen die toen dacht dat het wel mee zal vallen met de agressie van de islam veel sterkte: "Zalig zijn de onnozele van geest. Overal waar de islam de baas is is het gewoon verschrikkelijk". 9/11 en IS moesten toen nog komen.

Pim was niet zo zeer boos, hij had een visie en noemde tegen de toen geldende ongeschreven regels man en paard. Hij was een flamboyante persoonlijkheid die op onconventionele wijze met hier en daar wat humor debatteerde en het establishment een half jaar lang opschudde, voordat hij werd vermoord. Maar hij voorzag de onvrede en problematiek ten opzichte van de politiek, de journalistiek en het vreemdelingenbeleid die zich nu mondiaal openbaart.

Wel heel boos is Geert Wilders die sinds 2004 eerst als Groep Wilders en later als fractievoorzitter van de PVV het Nederlandse politieke landschap anders kleurde. Boos op de islam, maar ook op wat hij noemt 'de haagse cultuur'. Boos is ook zijn achterban, vaak de 'boze blanke Nederlanders' genoemd of specifieker, 'de boze blanke middelbare laag opgeleide Nederlandse man'.

Daar moest natuurlijk een antwoord op komen, en die kwam van Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, die uit de fractie van Partij van de Arbeid waren gezet. Zij zijn de stem van de 'boze Nederlander met een migratieachtergrond'. De Partij van de Arbeid was van oudsher een partij waar Nederlanders met een migratieachtergrond zich bij aansloten en op stemden, omdat die partij iedereen met een migratieachtergrond als zielig en hulpbehoevend beschouwde en verregaande ondersteuning voor hen bevocht, totdat er met de VVD geregeerd ging worden, en die partij heeft zelfredzaamheid hoog in het vaandel staan, zodat in compromisland Nederland niet alles waar de PvdA ooit voor stond nog stand kon houden.

Dat Tunahan en Selçuk boos waren was wel te zien aan hun driftige lichaamstaal, maar begrepen we niet altijd wat ze op hoge toon allemaal uitkraamden, omdat hun Nederlands niet altijd goed verstaanbaar is en ze nogal wat moeite hebben met het juiste gebruik van aanwijzende voornaamwoorden, kwam het als een allahgeschenk dat de boze zwarte Nederlandse vrouw Sylvana Simons zich bij hen aansloot. Wat ze ventileert is vooral veel frustratie van haarzelf, maar het is wel verstaanbaar. Haar Nederlands is, door haar werk als presentatrice, natuurlijk perfect, waardoor duidelijk is waar hun partij DENK en hun achterban boos over is.

Nou een mooie balans, zou je denken, een partij voor boze blanke Nederlanders en een partij voor boze Nederlanders met een migratieachtergrond die dus eigenlijk gewoon boos op elkaar zijn en nog heel veel partijen ertussen. Klaar. Denk opnieuw.

Sinds 2014 zit fractie Groep Bontes/Van Klaveren in Tweede Kamer en die gaan, aangevuld met het boze stripfiguur Jan Roos als lijsttrekker, meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen als VNL (Voor Nederland). Jan is verantwoordelijk voor het 30 miljoen kostende onzinnige raadgevende referendum voor het associatieverdrag met Oekraïne. Zonder te weten wat dat verdrag precies inhield, zo vertelde hij destijds. Tegen om het tegenzijn. Maar de 'boze blanke Nederlander' kan ook nog kiezen voor Thierry Baudet, de als foute autoverkoper uitziende voorman van Forum voor Democratie (FvD). Daarnaast kan men ook gaan voor de vers uit de PvdA gestapte Jacques Monasch die met zijn nieuwe partij Nieuwe Wegen denkt 20 tot 30 zetels te kunnen halen.

Ik nam het allemaal al niet meer zo serieus, ik bedoel we hebben nu zo'n 837 verschillende partijen of daaromtrent, maar nu GeenPeil, waar de intelligentsia van VNL en FvD eveneens uit ontsproten zijn, ook gaan meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen met als lijsttrekker de immer boze opruiende Jan Dijkgraaf, is duidelijk dat de poep in de ventilator is gekomen. Als het goed is komen ze vandaag om 14.00 uur met hun ideeën. Nou, ik kan niet wachten.

Ik ben boos, jij bent boos, zij zijn boos.....maar dit is toch veel leuker. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten