maandag 26 december 2016

In Memoriam: George Michael

Nog voordat Wham! hier doorbrak had ik hun eerste lp "Fantastic" al in mijn bezit, in die tijd was ik nog pionier op het gebied van nieuwe muziek zullen we maar zeggen. Het duo was geen lang leven beschoren, en het was eigenlijk George Michael die zong, componeerde en produceerde, Andrew Ridgeley had een soort van bijrol. Nog tijdens hun Wham! periode had George een solo hit met het prachtige "Careless Whisper" een nummer waar Andrew dan toevallig net wel aan had meegeschreven.

In de lente van 1986 ging Wham! uit elkaar en begon George een zeer succesvolle solocarrière. Zijn eerst hit als officiële soloartiest was "I Want Your Sex" dat voor ophef zorgde vanwege het onderwerp en mede daardoor dus een nog grotere hit werd dan als het niet zou zijn geboycot. Hits volgden elkaar op, net zoals albums en tournees. Het was niet allemaal rozengeur en maneschijn, want George spande een rechtszaak aan tegen zijn platenmaatschappij Sony, de uitspraak was niet in het voordeel van George, en hij besloot aan zijn minimale verplichtingen te voldoen tot het eind van zijn contract.

Daarna ging hij weer platen maken, hij kwam ook in het nieuws toen hij in 1998 in Amerika werd gearresteerd vanwege het feit dat hij inging op de avances van een als lokhomo ingezette undercoveragent. George kwam voor het publiek dan maar meteen officieel uit de kast, terwijl iedereen het eigenlijk al wist. Bekijk de clip van "Wake Me Up Before You Go Go" nog maar eens. Hij werd veroordeeld voor een geldboete en een taakstraf van 80 uur. George maakte er een leuk nummer over "Outside" met in de clip kussende agenten.

Met zijn drugsgebruik kwam hij ook menigmaal in het nieuws en zijn gezondheid was ook niet al te best. Eind 2011 had hij longontsteking en was zijn toestand kritiek, maar dat heeft hij doorstaan.
Gisteren op eerste kerstdag is George, voor ons het publiek, totaal onverwacht overleden. Het statement is dat hij vredig is ingeslapen in het bijzijn van zijn familie. George is slechts 53 jaar geworden. Geen opmerkingen:

Een reactie posten