vrijdag 9 december 2016

In Memoriam: Joop Braakhekke

Een kok was hij niet, hij was restaurateur, met een kookneiging, zo zei hij dat altijd zelf. Toch was hij één van de eersten die een kookprogramma op tv presenteerde, waarin hij wel degelijk op zijn eigen wijze kookte, van 1993 t/m 1998 in het programma 'Kookgek'. Daaruit voort vloeide een boekenreeks onder de titel 'Kookschrift Van Een Kookgek'. In die hoedanigheid heb ik Joop eens ontmoet.

Ik werkte toen nog op de boekhandel van V&D en twee keer per jaar gingen we naar Amsterdam, in dat jaar in de RAI, waar alle uitgevers met hun fonds stonden en vooral boeken die zouden gaan verschijnen. Er waren ook altijd veel auteurs aanwezig, zo ook Joop die met een grap en een grol zijn boeken signeerde, bij mij schreef hij "Kookgekken doen het altijd".

Naast dat Joop 50 jaar in het restaurantvak heeft gewerkt, werd hij mede door zijn kookprogramma ook een bekende Nederlander, en daar genoot hij van omdat hij in eerste instantie acteur had willen worden.

In 2014 heeft Joop een hartoperatie ondergaan, een jaar later werd alvleesklierkanker bij hem geconstateerd. In mei van dit jaar werd hij genezen verklaard, maar de ziekte stak in september weer de kop op, met uitzaaiingen. Joop laat zijn vriend, met wie hij 45 jaar samen was, Wim Nijkamp en zijn 106 jarige moeder Loek Braakhekke-Bosmeijer achter. Joop is 75 jaar geworden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten