zondag 23 april 2017

Adèle, Conny, Jasperina en Gabriël

Gisteren hadden we de laatste theatervoorstelling van dit seizoen, de voorstelling "Adèle, Conny, Jasperina: De Grote Drie". Het mag onderhand bekend zijn dat het gaat om de grote theatervrouwen Adèle Bloemendaal, Conny Stuart en Jasperina de Jong. Deze dames hebben in het echt nooit met elkaar opgetreden, hoewel ik wel een duet heb van Jasperina en Conny, 'Het Paranormale", wat uit het tv-programma "Rust Noch Duur" komt, maar dat is natuurlijk geen theater optreden.

In deze voorstelling spelen Ellen Pieters, Frédérique Sluyterman van Loo en Hanneke Drenth respectievelijk Adèle, Conny en Jasperina. Het gaat erom dat er een groot bedrag is geboden voor de drie dames om ze gezamenlijk te laten optreden voor Hollandse emigranten. Adèle ziet het meteen zitten maar de andere twee zijn niet direct enthousiast. Gabriël (David van den Tempel) heeft de taak het allemaal in goede banen te leiden.

Ik heb ademloos gekeken en geluisterd naar hoe de drie actrices zich de stem, de dictie, de gebaren en bewegingen hebben eigen gemaakt van de vrouwen die ze spelen. Fan-tas-tisch!! Je ziet en hoort gewoon Adèle, die schaterende lach, de wat overdreven articulatie die ze had, de chique Haagse tongval van Conny, met die harde g's en geaffecteerde klinkers, het nuffige van Jasperina en haar wat spottende manier van zingen, het is werkelijk subliem.

Tussen de liedjes door is er in de aftastfase veel ruimte voor vileine opmerkingen naar elkaar en bekritiseren ze elkaars manier van leven, maar gaandeweg komen ze ook steeds meer tot elkaar en komen gevoelige onderwerpen, zoals hun huwelijken en kinderen ook naar voren.

In februari ging de voorstelling in première, en in januari overleed Adèle. Ellen heeft nog wel met haar kunnen praten over deze voorstelling, en Adèle vond het een geweldig idee. Heel subtiel zijn er kleine verwijzingen naar haar dood, bijvoorbeeld als Gabriël een stukje van "De Wereld Is Wonderlijk Leeg Zonder Jou" zingt als Adèle een beetje ouwelijk het toneel verlaat. Conny is al sinds 2010 niet meer onder ons na een zelfgekozen dood op 96 jarige leeftijd. Jasperina is er nog, maar heeft zich als een soort Greta Garbo teruggetrokken uit het publieke leven. In 2002 speelde ze haar laatste rol als Marlène Dietrich, die voorstelling heb ik toen gezien. Volgens mij is ook niet bekend over wat ze van deze productie vindt.

Tot en met 18 mei is deze voorstelling nog in verschillende theaters te zien. Hier kun je zien waar. Het is een echte aanrader!


Ellen Pieters als Adèle 

Frédérique Sluyterman van Loo als Conny

Hanneke Drenth als Jasperina

David van den Tempel als Gabriël

Geen opmerkingen:

Een reactie posten