donderdag 27 april 2017

TV avond

Ik ben een heel selectieve tv kijker. De tv staat bij mij vaker niet aan dan wel, ik kijk heel gericht de programma's die ik wil zien en daarna gaat ie uit. Hooguit zo'n 2 uur per dag. Maar gisteravond heb ik voor het eerst sinds tijden weer een hele avond tv gekeken.

Ik had in een aankondiging gezien dat Wilfried de Jong de vandaag 50 jaar geworden koning Willem Alexander had geïnterviewd, en wat de teaser liet zien beviel me. Ik vond de keus van Wilfried ook een niet zo voor de hand liggende, en daarom al interessant. Het begon een beetje stroefjes, wat ongemakkelijk van beide kanten, maar gaandeweg ontstond er een echt persoonlijk gesprek waarbij emoties niet werden geschuwd en zichtbaar werden, vooral toen het over zijn verongelukte broer Johan Friso ging, wat een enorme impact dat op het leven van hem en de familie heeft gehad en nog heeft. Ik heb ademloos gekeken. De insteek was, van zowel Wilfried als Willem Alexander, om het niet zozeer over het koningschap te hebben, maar de man er achter. En dat is prachtig gelukt.

Daarna kwam het programma "Het Huis Van De Koning", gepresenteerd door Ronald Giphart, wat niet over de koning ging, maar over het Nederland van de afgelopen 50 jaar. Een aantal bekende Nederlanders die net zoals Willem Alexander in 1967 zijn geboren haalden hun (jeugd) herinneringen op. Ook werd het verhaal verteld van de fictieve familie de Koning die in 1967 in Lelystad zijn gaan wonen en hun belevenissen door de jaren heen. Het verhaal is door Ronald geschreven, die overigens ooit een schoolgenoot was van Willem Alexander. Het was een feest van herkenning. Al die zaken die zich in de afgelopen 50 jaar hun intrede hebben gedaan in onze huishoudens en levens kwamen voorbij. Belangrijke gebeurtenissen en momenten, het was een aaneenschakeling van 'o ja-Erlebnissen'. Ik heb er erg van genoten, een hele tv avond lang.

Wilfried in gesprek met Willem Alexander

Ronald Giphart met de acteurs die de voetbalwedstrijd Nederland-Duitsland
1974 in herinnering roepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten