dinsdag 18 april 2017

Cast me out

Zo'n twintig jaar geleden had ik me ingeschreven bij een castingbureau en heb toen in verschillende series figuratiewerk gedaan. Dat was erg leuk om te doen, vooral om te zien wat er allemaal bij komt kijken en hoe het één en ander in z'n werk gaat. Bovendien is de catering uitstekend. Het jammere was alleen dat als ze belden (het pre-computer tijdperk) het veelal meteen voor de andere dag of de dag daarna was. Ik werkte destijds en heb dus vaak nee moeten zeggen. Maar toen ik ook nee zei tegen "Goede Tijden Slechte Tijden", omdat ze 's avonds belden voor de dag erop, ben ik nooit meer gebeld. De dame verduidelijkte nog maar eens om welk programma het ging, maar ik verzekerde haar dat ik écht niet kon. Waarschijnlijk had ik een doodzonde begaan. Ik weet het niet.

Omdat ik na het faillissement werkloos was bedacht ik me ergens vorig jaar om eens te googelen naar castingbureaus. Er zijn er best veel, en ik koos een laagdrempelig bureau waarbij je je gewoon online kon aanmelden met foto's, informatie over jezelf en eventuele ervaring. Ze deelden juichend mede dat leeftijd geen rol speelde. Ik achtte mijn kansen goed want terlenka huispakken, trapliften en instapdouches moeten toch ook aan de man gebracht met een reclamecampagne, of bij artikelen over bijvoorbeeld prostaatproblemen wil men graag een foto zien van de vermeende geplaagde patiënt. Op de vraag of ik gecast wilde worden voor quizzen of reality programma's had ik 'nee' ingevuld. Ook al zijn bedelaars geen kiezers is er ook voor mij een ondergrens.

Regelmatig werd er gewag gemaakt van klussen waar je op kon reageren, wat niet gezegd was dat er ook daadwerkelijk werk was, je werd  dan meegenomen in de eerste schifting door de opdrachtgever. Vaak was het voor mij te ver weg, en die paar keer dat ik heb gereageerd vond de opdrachtgever mij waarschijnlijk niet geschikt, prima natuurlijk. Het viel me alleen op dat ondanks dat ik 'nee' had ingevuld ik toch vrij vaak werd geattendeerd op quizzen die, als ik las wat er werd verwacht, duidelijk voor de commerciële zenders waren bedoeld. En toen ik ook werd gewezen op opnames op eilanden met vreemde mensen, en survival-achtige reality programma's heb ik me onlangs weer laten uitschrijven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten