maandag 10 april 2017

HhhH

De roman van de Franse auteur Laurent Binet, 'HhhH' (Himmlers hersens heten Heydrich) is uitgegeven in 2010 en gaat over de geplande aanslag in Praag in 1942 op Reinhard Heydrich, hoofd van de Gestapo. Bij de SS noemden ze hem 'HHhH' (Himmlers Hirn heißt Heydrich), vandaar de titel van het boek. Laurents reconstructie van de aanslag op Reinhard is een combinatie van feit en fictie.

Nu is er een 7-delige documentaire van gemaakt door Roel van Broekhoven, waarvan gisteren het eerste deel werd uitgezonden. Net als in het boek gaat de serie in op de gebeurtenissen rond de aanslag, zowel voorafgaand, tijdens als erna. De hoofdpersonen, Reinhard en de aanslagplegers, Jozef Gabčik en Jan Kubiš, worden uitgediept door voice-overs in de jij-vorm. Er komen betrokkenen uit heel Europa aan het woord en ook de schrijver Laurent is zelf een commentator (heel prettig) die al te makkelijke conclusies voorkomt. Heel bijzonder is de acteur Detlef Bothe, o.a. bekend uit de James Bond film 'Spectre', die in de huid van Reinhard Heydrich kruipt en compleet in uniform door de wereld van nu wandelt, wat, heel opmerkelijk, enkel wat tweede blikken geeft en verder niets. In de film 'Lidice' (2011) speelde Detlef al de rol van Reinhard, de man lijkt dan ook griezelig veel op de echte Reinhard Heydrich.

Wat in de eerste aflevering al pijnlijk duidelijk werd is dat er gewoon een één op één parallel getrokken kan worden met nu. St. Louis, de boot met Joodse vluchtelingen die zowel in Cuba, Verenigde Staten als Canada werd geweigerd want 'er kon tussen al die vluchtelingen wel eens een booswicht zitten'. De zussen Gisela en Sonia waren opvarenden en vertelden er over. Ze kwamen uiteindelijk in Engeland terecht. Of wie denkt dat 'fake news' iets van nu is, moet zeker deze documentaire gaan zien. Ook dat waar de Turkse dictator Recip Erdoğan mee bezig is werd in nazi Duitsland al in praktijk gebracht.

Ik zit de komende zes weken op zondagavond aan de buis gekluisterd.

Detlef Bothe als Reinhard Heydrich in de wereld van nu.

Laurent Binet

Het boek. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten