vrijdag 21 april 2017

Wat als....

Wat als....zo begint vaak een overpeinzing die eigenlijk overbodig is, zeker wanneer het gaat om een gebeurtenis die achter ons ligt en niet meer veranderd kan worden. Toch is het soms leuk om even te mijmeren over hoe iets had gelopen als het net even anders was gegaan.

Dat dachten ze bij Beeld en Geluid ook, en zij houden op 7 mei een bijeenkomst onder de noemer 'Het Nationaal Songfestival'. Sinds 1956 doet Nederland, met soms een jaartje spijbelen, mee aan het Eurovisie Songfestival. De laatste jaren wordt er gewoon een lied intern geselecteerd, maar in het merendeel van de jaren was er een voorronde met één of meerdere artiesten die verschillende nummers ten gehore brachten, waarvan er één werd uitgekozen om ons land op het Eurovisie Songfestival te vertegenwoordigen. Of dat nou altijd het juiste liedje was, daar zijn de meningen zeer over verdeeld. Reden om uit de 333 niet winnende liedjes een keuze te maken met als gedachte: 'Wat als dít liedje van déze artiest nu was gegaan in plaats van....' Je kunt hier 10 liedjes kiezen die volgens jou beter afgevaardigd hadden kunnen worden dan het lied wat uiteindelijk ging. Zo zal 'Het Meest Onderschatte Liedje Uit De Geschiedenis Van Het Nationale Songfestival' naar voren komen en daarvoor (alsnog) een prijs krijgen.

Ik heb vanzelfsprekend 10 liedjes aangevinkt en dit zijn ze, van recent naar het verleden:

2012: Chocolatte - Raffaëla Paton
De niet helemaal zuiver zingende Joan Franka ging met indianentooi en al naar Azerbeidzjan, maar het was Raffaëla met dit opzwepende nummer die had moeten gaan. De styling had wel iets anders gekund, want ze zag er samen met haar backings uit alsof ze zo vanachter een raam op de Wallen waren getrokken.

2005: When Forever Ends - Johnny Rosenberg
Hij werd 3e in de Nationale Finale, maar ik vond dat hij had moeten gaan in plaats van Glennis Grace met haar 'My Impossible Dream', die ook niet verder kwam dan de Europese Voorronde.

2003: Turiddu - Arwin Kluft
Bij deze voorronde zat ik in de zaal, hoewel zaal, het was Ahoy. Kippenvel van dit crossover lied, een genre wat later nog wel eens werd gedaan op het festival, maar we hadden de eerste kunnen zijn. Esther Hart ging met het in mijn ogen te veel bejubbelde "One More Night". Ze eindigde ermee in de middenmoot.

1990: Helemaal - Shift
          Freedom Freiheit Liberté - Jeans
De Geschwister Maywood werden afgevaardigd, waarbij bij de uitvoering op het Eurovisiepodium het één en ander misging. En het lied....nou ja, voor mij waren er zelfs twee kandidaten beter dan Alice en Karen. Shift met de toen 21 jarige John Ewbank die later platitude-teksten zou gaan schrijven voor Marco Borsato. Het liedje van Jeans (inderdaad van de succesvolle theatershows) leunde wel heel opzichtig tegen Michel Fugain & Le Big Bazar aan, maar wat was het vrolijk.

1984: 1,2,3 - Vulcano
"Ik Hou Van Jou" van Maribelle ging naar Luxemburg en het is een door velen zeer gewaardeerd lied. Ik heb er nooit zo heel veel aan gevonden. Ik was erg voor het vrolijke Vulcano.

1983: Een Beetje Van Dit - Vulcano
Net zoals in 1983 overigens. Ze hadden er een grote hit mee, en startte hiermee hun tweede carrière door in het Nederlands te gaan zingen. Uitgezonden werd Bernadette met "Sing Me A Song" die er toch een mooie 7e plaats haalde. Maar wat als....

1982: Fantasie Eiland - Millionaires
Als je het over verkeerde keuzes hebt is 1982 een heel goed voorbeeld. Bill van Dijk, die overigens een uitstekende zanger is, ging met het verschrikkelijke "Jij En Ik", naar een (dicht)tekst 'De Perenboom' van Liselore Gerritsen. Nee dan het lied van de Millionaires, de Britste groep Tight Fit nam de Engelse versie op en had er een top 10 hit mee in Engeland. Bill eindigde als 16e.

1981: Marionette - Maribelle
Maribelle werd 2e in deze voorronde, maar ik vond haar liedje zoveel geschikter dan het toen al gedateerde "Het Is Een Wonder" van Linda Williams.

1969: De Toeteraar - Conny Vink
Dit is natuurlijk een beetje raar, want in 1969 was onze Lenny Kuhr één van de vier winnaressen van het Eurovisie Songfestival met het meeslepende "De Troubadour". En toch wat als Conny was gegaan? Zij zette de trend voort die in 1967 door Sandie Shaw was ingezet, een beetje een hoempapa achtig lied, wat Cliff Richard met "Congratulations" het jaar erna prolongeerde, wat hem geen overwinning, maar wel een wereldhit gaf. Het hoempapa-genre bleef tot in de jaren 70 steeds een terugkerend fenomeen op het festival.

Ik ben benieuwd welk lied uiteindelijk  'Het Meest Onderschatte Liedje Uit De Geschiedenis Van Het Nationale Songfestival' zal blijken te zijn, en of het één van mijn 10 keuzes is.

Raffaëlla Paton


                                                                                      Arwin Kluft - Turiddu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten