maandag 13 mei 2019

Eerste voorronde Eurovisie Songfestival 2019 deel 1

Morgenavond treden de eerste zeventien landen aan waarvan er tien door zullen gaan naar de finale aanstaande zaterdag. Zoals ieder jaar zal ik ter leering ende vermaeck de liedjes doornemen. Vandaag de eerste negen.

Cyprus
Replay - Tamta Godoeadze 
Vorig jaar behaalde Cyprus een mooie tweede plaats in de finale op het Eurovisie Songfestival. 'Dat moeten we vasthouden' werd er waarschijnlijk gedacht, want de inzending van dit jaar is een vrijwel exacte kopie daarvan met zo'n zelfde soort volstrekt inwisselbare zangeres, waarvan een bepaald gedeelte van de idolate Eurovisie-achterban met verwijfde stemmetjes scanderen 'She's the queen!' Tamta is 38 en geboren in Georgië maar ze woont vanaf haar 22e in Griekenland. In 2007 deed ze mee aan de Griekse voorronde en werd toen 3e. Ondanks dat er geen cliché wordt geschuwd is het een leuk liedje dat zeker doorgaat naar de finale. 

Montenegro
Heaven - D-Moll
Muziekleraar Daniel Alibabić deed in 2005 zelf nog mee aan het Eurovisie Songfestival met zijn groep No Name namens Montenegro. Vorig jaar bracht hij zes studenten van zijn school samen, met als doel hen mee te laten doen aan de nationale finale voor het Eurovisie Songfestival van dit jaar. En die wonnen ze met een gedateerd statisch nummer waarin, bij de live opnames die ik gezien en gehoord heb, erbarmelijk off key werd gezongen. Ik vermoed dat ze in deze voorronde zullen stranden.

Finland
Look Away - Darude & Sebastian Rejman
In de jaren dat het met de Nederlandse inzendingen niet zo goed ging is wel eens geopperd om één van onze bekende dj's te sturen omdat die wereldwijd grote successen kennen. Finland doet het daadwerkelijk dit jaar met dj en producer Ville Virtanen, beter bekend onder zijn pseudoniem Darude. Samen met de 41 jarige Sebastian Rejman die normaliter zanger is van de door hemzelf opgerichte band Giant Leap. We gaan qua muziek even terug naar begin deze eeuw, een  repetitief dancenummer door Sebastian met veel echo gezongen, maar wat niet helemaal op gang weet te komen.

Polen
Pali Się - Tulia
Ze bestaan nu 2 jaar de vier als Poolse klederdrachtpoppetjes geklede dames van Tulia. Vorig jaar brachten ze hun eerste album uit en nu mogen ze hun land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het wat zeurderige "Pali Się" met stemmetjes die de irritatiegrens tarten. Ze bewegen nauwelijks, maar ze zingen in het liedje over een gepassioneerd vuur van hartstocht dat in hen brandt. Het is ze niet aan te zien. 

Slovenië
Sebi - Zala Kralj & Gašper Šantl
God wat vreselijk! Zala fluisterzingt en Gašper's voornaamste bijdrage is dat hij moeilijk kijkt, en wat rommelt op een keyboardachtig ding en en een gitaar, playback, want de muziek is niet live op het festival. Pas sinds vorig jaar zijn ze een echt duo na in eerste instantie een eenmalige samenwerking te zijn aangegaan. Ze zingen in het Sloveens een tekst dat 'de sterren niet altijd zichtbaar zijn', 'de eeuwigheid en deze planeet geen vrienden zijn' en 'dat je altijd trouw aan jezelf moet blijven'. Nou, dat laatste is waar, en dat moeten ze ook zeker blijven doen, maar ik kan niet erg tegen dit monotone geneuzel. 

Tsjechië
Friend Of A Friend - Lake Malawi
De band Lake Malawi bestaat uit Albert Černý, Jeroným Šubrt en Antonín Hrabal en maken muziek sinds 2013. Ze brengen een heel vrolijk liedje met een totaal onbegrijpbare tekst over een buurmeisje wat na jaren weer terug komt wonen in haar oude huis en ze is een vriend van een vriend van een vriend van een vriend, o ja, en ze speelt ook in een band. Maar de jongens hebben er zin in en hun vrolijkheid is best aanstekelijk.

Hongarije
Az Én Apám - Joci Pápai
Joci kennen we nog van twee jaar geleden toen mocht hij ook namens Hongarije deelnemen aan het Eurovisie Songfestival en bereikte er een mooie achtste plaats. Hij zingt over de herinneringen aan zijn vader, 'met een liedje zorgde hij dat mijn verdriet voorbij was'. U en ik verstaan geen Hongaars, maar Joci brengt het nummer met zoveel overtuiging dat we desondanks zijn gevoelens begrijpen, die zijn immers internationaal.

Wit Rusland
Like It - Zinaida Kupriyanovich
Zinaida of ZENA zoals ze zich voor het festival noemt is 16 jaar en nét oud genoeg om aan het Eurovisie Songfestival te mogen meedoen. In 2015 en 2016 heeft ze nog pogingen gedaan om aan het Junior Eurovisie Songfestival mee te doen, echter zonder succes. Vorig jaar was ze wel één van de presentatoren ervan. Maar nu mag ze dus op het 'grote mensen festival' optreden. Ze komt met een prettig in het gehoor liggend liedje waarvan ik denk, dat heb ik toch al eens gehoord, gesteund door een backinggroep van vier zangeressen die best wel veel zingen voor backings, maar het klinkt daardoor wel. Alleen, kan iemand het kind naar een goede kapper sturen?

Servië
Kruna - Nevena Božović
Nevena heeft wel meegedaan aan het Junior Eurovisie Songfestival in 2007, ze werd er derde. In 2013 stond ze ook al op het Eurovisie podium als lid van het trio Moje 3, ze kwamen niet door de voorronde heen. Zingen kan ze, in dit lied zingt ze met veel Oost Europese pathos dat ze alles voor haar geliefde doet 'de kroon is voor jou, ik wil dat je weet dat ie jou toebehoort'. Niet slecht en mocht het niet lukken maakt ze, als ze hetzelfde kleedje aandoet als op de Nationale Finale, grote kans op de Barbara Dex award 2019.

Morgen neem ik België, Georgië, Australië, IJsland, Estland, Portugal, Griekenland en San Marino onder de loep.


Polen: Tulia

Tsjechië: Lake Malawi

Wit Rusland: Zinaida Kupriyanovich

Geen opmerkingen:

Een reactie posten