donderdag 16 mei 2019

Tweede voorronde Eurovisie Songfestival 2019 deel 2

Vanavond gaan weer achttien landen de strijd aan om door te stromen naar de finale aanstaande zaterdag. Gisteren heb ik de eerste negen al onder de loep genomen, vandaag de volgende negen.

Kroatië
The Dream - Roko Blažević
Nou, zingen kan ie, Roko uit Kroatië. Hij won in 2017 een talentenjacht in Servië en dit jaar de voorronde voor het Eurovisie Songfestival van Kroatië. Met veel uithalen zingt hij over z'n droom van liefde en engelen van God. Om het te onderstrepen heeft hij engelenvleugels aangedaan, misschien voor een prikkie over kunnen nemen van Elnur Hüseynov uit Azerbeidzjan die in 2008 al als engel op het festival verscheen. Halverwege zingt Roko ook nog in het Kroatisch. Ik vind het wel een mooie inzending.

Malta
Chameleon - Michela Pace
Hoe klein een land ook is, en Malta is niet zo groot, ze hebben er een eigen "X Factor". De 18 jarige Michela deed er aan mee en won deze begin dit jaar. Haar overwinning betekende meteen ook dat ze voor het land zou worden uitgezonden naar het Eurovisie Songfestival. Ze komt met een eigentijdse bijdrage wat een beetje aan Lady Gaga doet denken. Ze bezingt dat ze nergens voor op de loop gaat maar zich altijd aanpast als een ka-ka-ka-kameleon.

Litouwen
Run With The Lions - Jurijus Veklenko
De 29 jarige Jurijus deed in 2012 en 2014 al mee aan de preselectie in Litouwen voor het Eurovisie Songfestival, maar zonder succes. Dit jaar nam hij nogmaals deel en nu mag hij zijn land vertegenwoordigen. Jurijus ziet er qua uiterlijk een beetje uit als de Litouwse Tommie Christiaan. Hij heeft een buigzame stem en zing over een liefde die niet te vangen is, dus rent ie met de leeuwen mee. Prettig liedje.

Rusland
Scream - Sergej Lazarev
Rusland neemt geen halve maatregelen, na het debacle van vorig jaar waarin het land niet door de halve finale kwam worden ineens de grove middelen ingezet in de vorm van de populairste zanger van het land nogmaals af te vaardigen. Sergej won in 2016 al de halve finale en werd toen derde op het Eurovisie Songfestival met de als een videoclip geregisseerde bijdrage "You Are The Only One". Nu komt hij met een zwaar aangezet lied wat nogal wat van zijn zangkunsten vergt. Het is zeker geen slecht nummer, maar het werkt naar een climax toe die er niet komt. Alles valt of staat met hoe het in beeld wordt gebracht en vooral of hij het vocaal vlekkeloos doet, dan zien we hem zaterdag vast nog terug.

Albanië
Ktheju Tokës - Jonida Maliqi
Al sinds haar dertiende zingt de nu 37 jarige Jonida. Ze heeft vele prijzen in ontvangst mogen nemen. Naast haar zangcarrière heeft ze ook rollen gespeeld in musicals en theaterstukken. Ze is in eigen land ongekend populair als media persoonlijkheid en stijlicoon. Ze zingt met veel pathos en emotie een lied wat eigenlijk alleen voor eigen parochie is bedoeld. Ze roept namelijk de steeds groter wordende groep Albanezen die het land verlaten op om vooral weer terug te komen naar 'je land waar je je hart achter liet, want je weet dat het daar op je wacht'. Ik vraag me af of de boodschap aankomt bij de jury en de kijkers.

Noorwegen
Spirit In The Sky - KEiiNO
De groep KEiiNO werd speciaal opgericht om mee te doen aan de Noorse voorronde en bestaat uit Tom Hugo, Fred Buljo en Alexandra Rotan, die los van elkaar al een aardige muzikale carrière hebben opgebouwd in eigen land. Voor het eerst sinds 1980 horen we ook weer het Samisch op het Eurovisie Songfestival, een taal, waar elf varianten van zijn, welke in delen van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland wordt gesproken. En juist dat gedeelte geeft het lied een viking-vibe. Ik word er wel enthousiast van.

Nederland
Arcade - Duncan Laurence
Alle superlatieven zijn er de afgelopen tijd wel over uitgesproken, ook internationaal. De Nederlandse bijdrage heeft, voor een belangrijk deel door de mooie stylistische videoclip, indruk gemaakt. Maar ook de muziek en de tekst kloppen, zo'n zin als 'loving you is a losing game', daar kan iedereen zich wel aan spiegelen. De verwachtingen zijn hoog gespannen, en voor het eerst sinds 1993 (Ruth Jacott -"Vrede") denk ook ik dat er een reële kans bestaat dat 'we' het Eurovisie Songfestival kunnen gaan winnen. Maar het is niet voorbij eer de dikke dame (in dit geval de slanke jongen) heeft gezongen. Discussies over op welke locatie 'we' volgend jaar het festival moeten organiseren zijn wat mij betreft veel te voorbarig. Gaat Duncan door naar zaterdag? Ja. Top 10? Ja. Top 3? Vermoed van wel. Winnaar? Wellicht.

Noord Macedonië
Proud - Tamara Todevska
In 2008 deed Tamara ook al mee aan het Eurovisie Songfestival samen met Adrian Gaxha en Vrčak met "Let Me Love You", maar ze bleven steken in de halve finale. Als er gerechtigheid bestaat in Eurovisieland, dan zou deze bijdrage moeiteloos moeten doorstromen naar de finale. Het is een verstild en toch krachtig gezongen lied over het feit dat je trots mag, nee móet, zijn op wie of wat je bent. Intens mooi.

Azerbeidzjan
Truth - Çingiz Mustafayev
Çingiz is geboren in Rusland maar al op jonge leeftijd naar Azerbeidzjan verhuisd. Hij heeft aan vele nationale en internationale talentenjachten meegedaan. Zijn voorkeur gaat uit naar flamencomuziek, daar is in dit lied niet heel veel van te merken. Een popnummer met de titel "Truth" wat niet één keer in de tekst voorkomt, wel 'shut up about it'. About what?, nah ja de truth waarschijnlijk. Lekker radioliedje.

Voor alle deelnemers heel veel plezier en succes.
Zaterdag, de dag van de finale, zal ik de inzendingen van de zes direct geplaatste landen, de vijf meest betalende (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Verenigd Koninkrijk) en het winnende land van vorig jaar (Israël) bespreken.

Litouwen: Jurijus Veklenko

Albanië: Jonida Maliqi

Azerbeidzjan: Çingiz Mustafayev


Geen opmerkingen:

Een reactie posten