dinsdag 14 mei 2019

Eerste voorronde Eurovisie Songfestival 2019 deel 2

Gisteren heb ik de eerste negen liedjes die vanavond ten gehore gebracht gaan worden belicht, vandaag de acht andere.

België
Wake Up - Eliot Vassamillet
De achttienjarige Eliot is bekend geworden door zijn deelname aan de Waalse versie van "The Voice", waar hij in de eerste liveshow werd uitgeschakeld. Hij is in januari van dit jaar aangewezen om België te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het lied "Wake Up", waarin hij jongeren oproept de wereld te verbeteren. En ja, we zien in de wereld om ons heen dat we het wat dat betreft vooral van de jongeren moeten hebben. Een mooi actueel onderwerp dus. Het is een prettig in het gehoor liggend lied en Eliot heeft een fijne stem. Die zien we zaterdag vast nog terug.

Georgië
Sul Tsin Iare - Oto Nemsadze
Door op 3 maart van dit jaar de Georgische versie van "Idols" te winnen, betekende dat automatisch dat Oto zijn land op het Eurovisie Songfestival mag vertegenwoordigen. Omdat slechts weinigen van ons Georgisch verstaan moet hij het hebben van de passie en zijn mimiek waarmee hij dit lied met kracht over het voetlicht brengt. 'Volg je hart door het prikkeldraad heen, zing vaders en kinderen, we zullen onze harten helen door te zingen'. Het is een lied met een mooie boodschap en folkloristische invloeden.

Australië
Zero Gravity - Kate Miller-Heidke
De beste stem van het festival vorig jaar kwam uit Estland, Elina Netsjajeva zong er een drie minuten opera in een gigantische jurk. Dat kunnen wij ook dacht men in Australië, nou....nee... We zien een soort enorm speldenkussen op het hoofd van Kate die tijdens de nationale finale hoog boven het publiek uittorende als een buitenmaats bruidstaartpoppetje. Wat er zich allemaal onder die jurk afspeelde zagen we niet, maar Kate kijkt ondeugend en stoot ongearticuleerde klanken uit. Het is een fragmentarisch lied wat lijkt op drie minuten stemoefeningen doen. Voor vanavond zingt Kate het lied al zwierend aan een paal. Het zou zomaar kunnen dat Australië het mee gaat maken dat ze in de voorronde blijven steken.

IJsland
Hatrið Mun Sigra - Hatari
Ik had al een blog over deze inzending van IJsland geschreven omdat ik het een hilarisch leuke inzending vind en de ironie ervan zo fantastisch getroffen is. Daarnaast ga ik er meteen van uit dat het doorhebben van de spiegel die de jongens van Hatari ons voorhouden niet door iedereen zal worden begrepen. Wat dan overblijft is een memorabel Eurovisie moment waar men nog lang over zal napraten. 'Haat zal zegevieren' zingen ze, en nee, dat bedoelen ze dus niet letterlijk, maar zoals het nu in de wereld gaat is het geen ondenkbaar toekomstbeeld. We gaan ze zaterdag zeker nogmaals zien en wat mij betreft mag het zomaar winnen en het hele festival volgend jaar naar IJsland halen. Ze vertelden in een interview, waarin ze steevast in hun rol blijven, dat ze de excuusbrief aan de bevolking van IJsland al klaar hebben liggen in dat geval, omdat de hele economie van het land zal instorten vanwege de organisatie van het evenement.

Estland
Storm - Victor Crone
De Zweedse zanger Victor Crone deed vier jaar geleden al mee aan de voorronde in Zweden, nu is hij door Estland ingehuurd om hun land te vertegenwoordigen. Het is een niets aan de hand nummer met wat tempowisselingen maar het beklijft niet. Te dertien in een dozijn.

Portugal
Telemóveis - Conan Osíris
In 1957 zong Margot Hielscher voor Duitsland het liedje "Telefon Telefon" over de snel om zich heen grijpende nouveauté van de telefoon voor de gewone mensch. Portugal zendt nu de dertig jarige Conan naar het festival met een nummer over de mobiele telefoon. We zien een soort Freddy Krueger meets Pino, in ieder geval handen waarmee je vrij moeilijk een mobiele telefoon kunt bedienen. Bij zich heeft hij een danser die lijdt aan vallende ziekte. Het valt in ieder geval op, en dat is minstens zo belangrijk als het lied op dit festival. 'Mijn telefoon is kapot gegaan toen ik naar de hemel wilde bellen om te weten te komen of mijn verlangen nu dood is'. Het is niet mijn kopje thee.

Griekenland
Better Love - Katerine Duska
Katerine is geboren in Canada, maar ze heeft ook in Athene haar domicilie. Haar eerste album bracht ze in 2016 uit en de Griekse omroep heeft haar gevraagd om aan het Eurovisie Songfestival van dit jaar mee te doen. Geen Grieks accent dus, maar vlekkeloos Engels. Ik denk dat velen dit een heel fijn nummer zullen vinden, maar ik houd niet van deze manier van zingen. Dat zal haar absoluut niet tegen houden om zaterdag gewoon weer acte de présence te geven. En gelijk heeft ze.

San Marino
Say Na Na Na - Serhat
De Turkse uitzendkracht op leeftijd, Serhat, wordt net als in 2016 wederom door San Marino uitgezonden om namens hen mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. In Turkije is hij een grote naam vanwege de verschillende tv programma's die hij sinds de jaren negentig produceert dan wel presenteert. Je kunt niet niet vrolijk worden van zijn "Say Na Na Na", het is Right Said Fred all over again. Wat hem in 2016 niet lukte, om de finale te halen, zal deze keer vermoed ik zomaar kunnen. Vergeet niet dat wij ooit iets stuurde als 'Ding a dong every hour, when you pick a flower, even when your lover is gone, gone, gone, sing ding ding dong'. Het is wel weer eens tijd voor die naïeve vrolijkheid.

Ik wens alle deelnemers heel veel succes en vooral veel plezier vanavond!

Australië: Kate Miller-Heidke

IJsland: Hatari

San Marino: Serhat



Geen opmerkingen:

Een reactie posten