donderdag 9 mei 2019

Gele hesjes-mensen

Bij de eerste aanblik van de Nederlandse 'gele hesjes-mensen' in december vorig jaar was het meteen wel duidelijk dat we niet met fine fleur van de samenleving te maken hadden. Ze zijn voornamelijk boos op de lucht en vooral tegen. Tegen accijnsverhogingen, tegen het zorgstelsel, tegen het immigratiebeleid, tegen de pensioenleeftijd, tegen de EU en tegen premier Mark Rutte om maar een dwarsdoorsnede te noemen.

In kleine aantallen demonstreren ze hier en daar te lande in die afschuwelijk lelijke gele hesjes, afgeleid van de Franse gilets jaunes. Had er dan een wat smaakvollere twist aan gegeven in plaats van klakkeloos te kopiëren, maar goed, was vroeger de kleur rood als het oproer kraaide, heden ten dage is het geel.

Mark had vijf 'gele-hesjes-mensen' uitgenodigd in het Torentje om eens van gedachten te wisselen. Ik zag de beelden op het journaal en was met stomheid geslagen. Dat je niet tot de bloem der natie behoort betekent toch niet dat je de meest elementaire basis omgangsvormen niet beheerst. Een vrouw van middelbare leeftijd, Ingeborg Westerhoff, kwam binnen in haar gele hesje en weigerde Mark een hand te geven. Mede gele hesjes-draagster Hannie Descendré kwam al telefonerend binnen, al heb ik sterk het vermoeden dat ze niemand aan de telefoon had, en liep met het ding aan haar oor langs Mark heen. Het leken me beide vrouwen van het type 'nou-dan-ken-je-mij-nog-niet'. Maar echt, hoe onbeschoft ben je dan? Als je niet eens het fatsoen in je donder hebt om iemand waar je bent uitgenodigd, die tijd heeft vrij gemaakt voor jou en die naar al jouw gezeik wil luisteren een hand te geven, hoe durf je dan ook maar te verwachten dat anderen dan wel rekening met jouw ongerief houden?

Maar goed deze zeer ongepaste houding ontploft in hun chronisch ontevreden smoelen, want het smalle draagvlak wat ze hadden is nog smaller geworden. Sterker nog ook binnen de eigen gelederen zet het de boel op scherp. De Rotterdamse 'gele hesjes-mensen' willen zich ten zeerste distantiëren van dit asociale incident en gaan voortaan in oranje hesjes de straat op. Gouden tijden voor de gekleurde hesjes-branche, dat dan weer wel.

Ingeborg Westerhoff

Hannie Descendré



Geen opmerkingen:

Een reactie posten