zaterdag 18 mei 2019

Grand gala concours eurovision de la chanson Européennes 2019

Vanavond is de finale van het 64e Eurovisie Songfestival. Afgelopen dinsdag en donderdag hebben zich twintig landen gekwalificeerd voor deze finale waaraan de vijf meest betalende landen, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk en het winnende land van vorig jaar, Israël zich aan toevoegen. Deze zes neem ik nog even onder de loep.

Duitsland
Sister - S!sters
Laura Kästel en Carlotta Truman hebben speciaal voor het Eurovisie Songfestival een duo gevormd. Het zijn, anders dan de titel en hun naam doen vermoeden, geen zussen. Zij doelen in het lied op de solidariteit van vrouwen onderling, in plaats van rivalen zijn we zusters. Dat werk. Alleen krijg ik zo'n jeuk van die zogenaamde 'powervrouwen', vooral als ze zichzelf en elkaar zo gaan noemen. Het zijn per definitie wat bozige vrouwen die zich door middel van een bepaalde verbetenheid in hun verbale en non verbale communicatie menen te moeten profileren. Dat is precies wat ik zie en hoor in dit nummer. Ze overschreeuwen zich enorm. Dat wordt ergens onderaan eindigen, dames. 

Frankrijk
Roi - Bilal Hassani
Bilal is van Marokkaanse afkomst en is een opvallende verschijning in zijn stage appearence met blonde pruik en nadrukkelijke wenkbrauwen. Hij komt met een prettig in het gehoor liggend nummer in het Frans en Engels met een duidelijke boodschap. 'Als ik droom ben ik koning' en hij doelt erop dat hij de koning is over zijn eigen leven. 'Wees op je vierkante meter een vorst' zong Jean-Louis Pisuisse al in 1917 in het door Dirk Witte geschreven "Mensch Durf Te Leven". Die boodschap heeft Bilal naar 2019 gehaald en is nog steeds relevant voor iedereen die net even anders is dan de rest. 

Israël
Home - Kobi Marimi
De 28 jarige Kobi is geen professionele zanger, hij heeft wel zijn acteerdiploma behaald op de Nissan Nativacademie In Tel Aviv. Ondanks dat besloot hij mee te doen aan een populaire Israëlische talentenjacht waarbij de winnaar zou worden afgevaardigd naar het Eurovisie Songfestival, en zie hier, daar is Kobi dan. Met een wat klagelijke stem zingt hij een krachtig lied wat zo uit een musical lijkt te komen. Iets minder pathetisch had best gekund. 

Italië
Soldi - Mahmood
Mahmood heeft het San Remo festival gewonnen met dit lied, en had daarmee tevens een ticket voor het Eurovisie Songfestival op zak. Hij is half Egyptisch en de twee zinnen Arabisch in het nummer deed nogal wat stof opwaaien in het altijd wat xenofobe Italië, ministers Luigi Di Maio en Matteo Salvini hebben hun ongenoegen erover geuit. Het bracht Mahmood aan het twijfelen of hij wel aan dit festival moest deelnemen, maar heeft besloten toch te gaan. Hij brengt een nummer wat de jeugd van thans zal aanspreken, het heeft iets rap-achtigs met een in die kringen geliefd onderwerp over een vader die zijn gezin heeft verlaten en dat geld uiteindelijk meer kapot maakt dan je lief is. Daarbij heeft Mahmood het overgecompenseerde stoere voorkomen wat daarbij schijnt te horen. Ik heb op het web slechts één foto kunnen ontdekken waarop hij lacht. Deze inzending gaat punten krijgen.

Spanje
La Venda - Miki Núñez
Miki heeft vorig jaar zijn doorbraak beleefd toen hij deelnam aan de talentenjacht 'Operación Triunfo'. Veel Spaanser wordt het niet met dit vrolijk gebrachte zomerse liedje over het moment hoe leuk het allemaal gaat worden als de blinddoek eindelijk afvalt. Verder niets pretentieus, alleen vrolijkheid en daar is niets mis mee. 

Verenigd Koninkrijk
Bigger Than Us - Michael Rice
Och, dat arme geplaagde Verenigd Koninkrijk, ook op het Eurovisie Songfestival, na jaren de Joop Zoetemelk van het festival te zijn geweest, de eeuwige tweede, kunnen ze de laatste jaren geen potten meer breken al sturen ze de grootste vedetten als Engelbert Humperdinck en Bonnie Tyler. Dat zal dit jaar niet anders zijn met Michael Rice die al aan een aantal talentenjachten heeft meegedaan en nu de Union Jack mag vertegenwoordigen met een lied waar de Zweedse zanger van dit jaar, John Lundvik, ook aan heeft meegeschreven. Een dertien in een dozijn nummer wat Michael brengt met veel overbodig ingestudeerde armgebaren. 

Ik wens alle deelnemers heel veel succes en plezier toe, en moge de beste winnen!


Frankrijk: Bilal Hassani

Italië: Mahmood

Verenigd Koninkrijk: Michael Rice







Geen opmerkingen:

Een reactie posten