woensdag 15 mei 2019

Tweede voorronde Eurovisie Songfestival 2019 deel 1

Gisteren zagen we dat Australië, Cyprus, Estland, Griekenland, San Marino, Servië, Slovenië, Tsjechië, Wit Rusland en IJsland  door zijn naar de finale aanstaande zaterdag. Vandaag een blik op de eerste negen van de tweede voorronde die morgen zal plaatsvinden.

Armenië
Walking Out - Srbuk
Na haar afstuderen aan het staatsconservatorium in Jerevan deed Srbuk mee aan "X Factor" in Armenië en "The Voice" in Oekraïne. Nu mag ze haar land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Het is een aardig liedje wat een beetje vlakjes is, pas na de modulatie na twee en een halve minuut komt er een beetje vaart in, maar dan is het al te laat.

Ierland
22 - Sarah McTernan
Ook de vijfentwintigjarige Sarah is een ex "The Voice" deelnemer, ze deed er in 2015 aan mee in Ierland. De titel "22" slaat op het huisnummer waaraan ze zulke goede herinneringen heeft in dit prettig in het gehoor liggende liedje. Lekker niks aan de hand melodietje, beetje middenmoot, waardoor het er om zal hangen of we haar zaterdag net wel of net niet meer terugzien.

Moldavië
Stay - Anna Odobescu
In Moldavië is een heuse preselectie gehouden en daar is Anna als winnares uit naar voren gekomen met een wat ouderwets aandoend lied. Een ballade zoals die er in de jaren zeventig en tachtig zoveel waren op het festival, met een grote stem en veel dramatische armgebaren, maar bij Anna wordt het hier en daar echt schreeuwen, en daarnaast is het niet een heel boeiende compositie.

Zwitserland
She Got Me - Luca Hänni
Luca laat zien en horen dat Ricky Martin-muziek nog best kan anno 2019. Dit is een erg leuke bijdrage die moeiteloos zal doorstromen naar de finale zaterdag. Luca heeft in 2012 in Duitsland de talentenjacht "Deutschland Sucht Den Superstar" gewonnen en heeft met name in zijn eigen land Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk veel succes. Naast zanger en liedjesschrijver is hij ook (pin-up) model en presentator. Laat Luca maar schuiven.

Letland
That Night - Carousel
Sabine Žuga en Mārcis Vasiļevskis zijn sinds 2015 een duo en wonnen met dit liedje de Letse voorronde. Slaapverwekkend. Meer kan ik er niet van maken, behalve dat het ook in onverstaanbaar Engels wordt gezongen. Letland slaat de finale een jaartje over.

Roemenië
On A Sunday - Ester Peony
Ester is geboren in Boekarest, maar verhuisde als kind naar Montreal. Zo'n vijf jaar geleden begon ze aan haar muzikale carrière. Dit is een bijzondere bijdrage qua muziek en zang, hoewel ik niet zo dol ben op die nieuwe manier van zingen (haar uitspraak van Sunday met zo'n krakend bibbertje vind ik echt verschrikkelijk) doet ze dat gelukkig niet het hele nummer door, waardoor ze haar vocale kwaliteiten, en die heeft ze, goed kan etaleren. 

Denemarken
Love Is Forever - Leonora Colmor Jespen
Leonora was ooit kunstschaatsster, maar werkt nu als trainer en choreograaf, en ze zingt dus. 'Wat kan die meid goed schaatsen' zou ene Chantal Janzen kunnen opmerken, want het lieve kind zingt het hele nummer naast de toon bij de live optredens die ik heb gezien en vooral gehoord. Dan kun je je liedje in Deens, Engels, Duits en Frans zingen, je gaat er een zangwedstrijd niet mee winnen. 

Zweden
Too Late For Love - John Lundvik
John werd 36 jaar geleden in Londen geboren en werd één week na zijn geboorte geadopteerd door een Zweeds gezin aldaar. Toen hij zes was zijn ze naar Zweden verhuisd. Hij heeft op hoog niveau aan atletiek gedaan en is in 2010 begonnen met componeren en zingen. Bijzonder detail is dat hij tevens de componist is van de Britse inzending van dit jaar. John zingt een fijn lied waarvan je aan het begin al meteen doorhebt dat het gaat opbouwen. In de laatste minuut komen vier volumineuze dames het podium op en maken er een klein gospelfeestje van. Die dames eten en drinken de hele week mee in Tel Aviv voor hun kleine minuut van faam. 

Oostenrijk
Limits - PÆNDA
PÆNDA is de artiestennaam van de blauwnette Gabriela Horn die een gedegen muzikale opleiding heeft genoten en haar eigen liedjes schrijft, componeert en produceert, zo ook haar bijdrage aan dit Eurovisie Songfestival. Ik word een beetje kriegel van haar amechtige Minnie Mouse stemmetje, maar iets vertelt me dat er genoeg mensen zullen zijn die dit een mooi liedje vinden. We gaan het zien.

Morgen de inzendingen van Kroatië, Malta, Litouwen, Rusland, Albanië, Noorwegen, Nederland, Noord-Macedonië en Azerbeidzjan. 


Zwitserland: Luca Hänni

Oostenrijk: PÆNDA

Zweden: John Lundvik


Geen opmerkingen:

Een reactie posten