woensdag 22 mei 2019

In Memoriam: Doris Day

Vorige week is op 13 mei, iets meer dan een maand na haar 97e verjaardag, Doris Day overleden aan de gevolgen van longontsteking. Doris Day had het image van de altijd vrolijke blonde 'girl next door', vanwege de filmrollen die ze speelde in de jaren vijftig en zestig. Zelf had ze een hekel aan het suikerzoete imago wat aan haar kleefde. Een collega heeft daarover eens gezegd: 'Ik kende Doris Day nog voordat ze maagd werd'.

Aanvankelijk begon ze haar carrière als zangeres van big bands in de jaren veertig. In 1945 had ze een gigantische hit met "Sentimental Journey". Haar filmcarrière kwam later op gang, veelal musicals en comedy, maar ook was ze te zien in Alfred Hitchcock's "The Man Who Knew Too Much". Haar laatste film maakte ze in 1968 ( 'With Six You Get Eggroll")  en haar laatste opnames als zangers waren in 1967, welke pas in 1994 verschenen onder de titel "The Love Album". Toen haar derde man Martin Melcher in 1968 overleed, bleek niet alleen dat hij samen met zijn businesspartner Jerome Bernard Rosenthal al haar geld had verkwanseld, en haar in diepe schulden achterliet, maar ook dat ze, tot haar grote schrik, buiten haar medeweten om was gecontracteerd voor een tv show, "The Doris Day Show" wat ze wel moest doen om al de schulden af te lossen. Het programma heeft gelopen van 1968 tot 1973.

Doris stopte met acteren en zingen en ging zich bezighouden met dierenwelzijn, ze richtte in 1978 de 'Doris Day Animal Foundation' op. Ze maakte in tv seizoen 1985/86 een talkshow over dieren waarin ze beroemde vrienden van vroeger ontving, "Doris Day's Best Friends"  In één van de afleveringen ontving ze één van haar dierbaarste vrienden de acteur Rock Hudson met wie ze in drie succesvolle films had gepeeld. Rock was zichtbaar vermagerd en toen al gediagnosticeerd met AIDS waaraan hij een jaar later zou overlijden.

Doris had de spotlights vaarwel gezegd en bleef zich inzetten voor de dieren, waarvoor ze heel spaarzaam wel eens in de publiciteit kwam. In 2004 overleed haar enige zoon, uit haar eerste huwelijk, Terry, aan huidkanker. Haar overlijden werd bekend gemaakt door haar Foundation. Op Doris' verzoek wordt er geen uitvaartdienst gehouden en komen er geen gedenktekens. Wij hebben haar films en muziek als mooie herinnering.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten