zondag 5 april 2020

Franz Kafka

Franz Kafka is maar veertig jaar geworden, maar wordt toch gezien als een van de belangrijkste auteurs van de twintigste eeuw. Zijn werk heeft als kenmerk dat het een onheilspellende machteloze sfeer heeft in een onpersoonlijke bureaucratische maatschappij. Hij is tevens één van de weinige auteurs die het tot een lemma in het woordenboek heeft geschopt. Kafkaiaans of kafkaësk staat synoniem voor de machteloosheid die iemand ervaart in een confrontatie met bureaucratie of een door willekeur gekenmerkte overheid.

Dit wetende maakt het volgende verhaal zo bijzonder omdat het tegengesteld is aan waarin zijn naam nu voortleeft.

Franz liep door een park in Berlijn toen hij een huilend meisje zag, Elsi, die haar favoriete pop kwijt was. Samen met haar zocht hij naar de pop, maar tevergeefs. Franz vroeg Elsi hem morgen weer in het park te ontmoeten om verder te gaan zoeken.

De andere dag vonden ze de pop nog steeds niet, maar Franz gaf haar een briefje 'geschreven' door de pop: 'Alsjeblieft niet huilen, ik ben op reis om de wereld te zien en ik zal je schrijven over al mijn avonturen'.

De twee bleven elkaar ontmoeten en hij bleef haar de briefjes met avonturen van de pop voorlezen. Uiteindelijk bracht hij haar de pop terug (hij had een pop gekocht) 'Ze ziet er heel anders uit dan mijn pop' zei Elsi, en Franz gaf haar weer een briefje van de pop waarin stond: 'Mijn reizen hebben me veranderd'. Elsi nam de pop blij in haar armen en mee naar huis. Franz was in die tijd terminaal ziek en overleed een jaar later.

Vele jaren later vond de inmiddels volwassen Elsi een briefje in de pop, gesigneerd door Franz en er stond te lezen: 'Alles waar je van houdt raak je ook weer kwijt, maar uiteindelijk keert liefde altijd weer terug op een andere manier'.

Franz Kafka. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten