zaterdag 4 april 2020

Anthonie Kort, onheilsprofeet

In deze bange dagen waarin zelfs experts nog grotendeels in het duister tasten over de pandemie die de wereld overspoeld, zijn er hier en daar wat gekkies die menen zeker te weten over het hoe en waarom. Ik zal meteen het gras voor uw voeten wegmaaien door mezelf ook als gekkie te bestempelen gezien mijn blog van 27 maart j.l. Mama is boos!, waarin ik te berde breng dat het Moeder Natuur is die van zich doet spreken, en ze is niet blij. U mag dat raar of vreemd vinden, maar het kan nog bizarder.

In het dorp naast mij, het in- en ingristelijke Krimpen aan den IJssel, huist predikant Anthonie Kort van de grootste oud-gereformeerde gemeenschap van Nederland, de Mieraskerk. Deze meneer heeft in een brief aan het gemeentebestuur laten weten dat het coronavirus een straf van God is, en ziet het als het einde der tijden. Hij schrijft o.m. dat 'God Zijn macht toont en die is niet te weerstaan' en dat 'God gekend, geliefd en gediend wil worden'. Zelf stuit mij dat altijd tegen de borst dat het grondpersoneel God altijd als een verwende filmster afschildert die slechts van adoratie leeft en uitsluitend op een zilveren schaaltje gepresenteerde blauwe M&M's wil eten. En u weet, de mensen rondom een beroemdheid zijn vaak vele malen erger dan de beroemdheid in kwestie die valt doorgaans reuze mee in het gebruik.

Maar Anthonie gaat in zijn brief nog verder met het uitspreken van hel en verdoemenis en voorspelt dat als 'de Heere doorgaat mijn Zijn gericht, de huizen straks leeg staan omdat er geen inwoner meer is' Allemaal dood dus, en passant noemt hij ook meteen even op wat God volgens hem een doorn in het oog is, dat zijn de gebruikelijke zaken die zijn af te strepen op de 'gristelijke en andere geloven-bingokaart': abortus, euthanasie, zondagopenstelling van de winkels en de lhbt-gemeenschap in de breedste zin van het woord, of zoals de predikant het omschrijft: 'De roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen dienen uitgebannen'. Verder worden er nog wat psalmen en openbaringen geciteerd.

Nu zou u denken dat overeenkomstig de tijd waarin Anthonie in zijn gedachten blijkbaar leeft, de dorpelingen hem met fakkels en hooivorken de IJssel hebben ingejaagd, maar niets is minder waar. De man heeft 1660 volgelingen in Krimpen wat landelijk gezien niets voorstelt, maar voor Krimpense begrippen is dat een fors aantal en die zijn het, gezien de reacties op de brief, roerend met hun herder eens. Gelukkig is er ook veel tegengeluid en is er zelfs terecht aangifte gedaan met name vanwege zijn discriminerende uitspraak betreffende 'de roepende zonden' en de oproep die hij aan het gemeentebestuur van Krimpen doet om die uit te bannen.

De volgelingen van Anthonie houden, ondanks dat het in deze tijd ten sterkste wordt afgeraden, tóch hun kerkdiensten. En iets vertelt me dat deze mensen wat vatbaarder zijn voor virussen omdat zij helemaal nergens tegen ingeënt zijn ooit (dat vindt God niet goed, of zoiets). Dat zij zichzelf en malkander besmetten is dan één ding, maar ze kunnen ook anderen in het dorp, of als ze brug overgaan, het dorp ernaast besmetten. Ja, dan help je God wel een handje mee, hè. Zou dat de bedoeling zijn, in plaats van 'Ga en vermenigvuldig u', 'Ga en besmet'?

En nee, ik scheer natuurlijk niet alle gelovigen over één kam, de reactie 'Ik word hier zo verdrietig van. Hoe kan die man dezelfde bijbel lezen als ik en zo anders tegen dingen aankijken'. geeft al aan dat het ook in gelovige kringen niet zwart wit is maar er ook vele kleuren zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten