maandag 27 april 2020

Peter Straker: This one's on me

Eén van mijn eerste 'Herinnert U zich deze nog'-blogjes ging over de hitsingle van Peter Straker 'Ragtime Piano Joe' uit 1978. En zoals daar al te lezen staat begon en eindigde voor ons Nederlanders daarmee de kennismaking met Peter. Platen maken was ook niet zijn core business.

Peter is geboren op Jamaica en kwam in de jaren zestig naar Londen waar hij in 1968 in de musical 'Hair' de rol van Hud ging spelen, een rol die hij later in de Noorse versie van de musical prolongeerde. Vanaf dat moment heeft hij tot op de dag van vandaag in heel veel musicals, theaterproducties, films en tv-series gespeeld. Halverwege de jaren zeventig kwam hij Freddie Mercury tegen en ze werden goede vrienden. Peter had al wat singles en een album ('Private Parts', 1972) gemaakt en vroeg aan Freddie of hij een album voor hem wilde gaan produceren. Dat wilde Freddie en zo gebeurde het dat Peter's theatershow 'This One's On Me' werd vertaald naar een album.

Het genre is moeilijk te plaatsen een mix van cabaret, rock, vaudeville en pop met nummers over de gouden tijden van Hollywood (waaronder dus 'Ragtime Piano Joe'), maar ook over de schaduwzijde van showbusiness en liederen van Bertolt Brecht, Kurt Weill en Jacques Brel. Dit alles met soms over de top arrangementen en met veel dramatiek en pathos gezongen door Peter. Ook de twee albums die erna kwamen 'Changeling' (1978) en 'Real Natural Man' (1980) gingen op die ingeslagen weg door.

Het waren, mede doordat het zo moeilijk in een hokje te plaatsen is, geen commerciële successen. Pas in 2014 kwam er weer een album van Peter uit: 'Peter Straker's Brel' waarop hij Engelse vertalingen van Jacques Brel zingt, die hij in 2012, 2016 en 2018 ook in het theater bracht. De drie albums kregen in de loop van de jaren wel een soort cultstatus en in maart van dit jaar zijn ze, met enkele bonustracks, uitgebracht in een cd-boxje, die ik vrijdag mocht ontvangen.

In het begeleidende boekje komt Peter ook zelf aan het woord en deelt zijn herinneringen aan het maken van de albums, zijn vriendschap met Freddie Mercury en weet hij nog dat 'Ragtime Piano Joe' in thuisland Engeland totaal niet werd opgepakt, maar het wel een hit in Nederland was. In het 'Herinnert U zich deze nog'-blogje staat een optreden in Top Pop van dat nummer.

Peter is nu 76 jaar en still going strong, hij treedt nog steeds op en op You Tube is onlangs een filmpje geplaatst waarop hij dit boxje onder de aandacht brengt. Een heel aimabele man volgens mij.


Peter met Freddie Mercury in de studio. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten