maandag 11 mei 2020

Hollywood

Het was de reden dat ik uiteindelijk de knoop heb doorgehakt om een abonnement te nemen op Netflix, om de speciaal voor deze streamingdienst gemaakte mini-serie 'Hollywood' te kunnen zien. De zevendelige serie gaat over het Hollywood na de Tweede Wereldoorlog, fictie en werkelijkheid worden er met elkaar in verweven, er komen personages in naar voren die echt hebben bestaan, zoals Rock Hudson, Hattie McDaniel en Anna May Wong, waarvan sommige gebeurtenissen echt hebben plaatsgevonden en andere fictie zijn. Daarnaast zijn er personages die zijn gebaseerd op echte personen. Het verhaal van Peg Entwistle waar het in deze serie in feite om gaat is trouwens werkelijk gebeurd.

De kritieken over de serie zijn over het algemeen wat zuinigjes, maar het verhaal stipt dan ook enige pijnpunten aan die heden ten dage nog steeds actueel zijn, zoals problemen die mensen van kleur en homoseksuelen toen en nu nog steeds hebben in Hollywood als acteur/actrice, schrijver of producer. Vervolgens is de me too-beweging van de laatste jaren niet voor niets gestart in Hollywood, met als misselijkmakend dieptepunt Harvey Weinstein. Dat is natuurlijk al sinds het begin van de filmindustrie zo geweest, maar wat in deze serie naar voren komt is dat ook jonge mannen er mee te maken konden krijgen. En deze punten die als een rode draad door de serie lopen zijn anno 2020 blijkbaar nog te confronterend voor menig criticus.

Zelf vind ik het tijdsbeeld prachtig in beeld gebracht (waarom dragen mannen geen hoeden meer?). De grote verhaallijn is goed uitgewerkt, maar sommige kleinere plotjes worden soms te snel afgeraffeld of zijn niet helemaal juist. Maar dit gezegd hebbende heb ik genoten van o.a. David Corenswet als Jack Castello, omdat, nou ja kijk maar eens naar hem, Patty LuPone als vrouw van de baas van de filmstudio, die plotseling alle zeggenschap krijgt, Jack Picking die een innemende Rock Hudson speelt. Jim Parsons (Sheldon Cooper in 'The Big Bang Theory') is grof, vuilbekkend en hilarisch in de rol van Henry Willson, die in real life ook de agent was die Rock Hudson ontdekte en hem die belachelijke artiestennaam gaf.  Daarnaast was ik onder de indruk van de kleine maar zo belangrijke rol van Queen Latifah als Hattie McDaniel de eerste zwarte actrice die een Oscar heeft ontvangen in 1940 voor haar rol van Mammy in 'Gone With The Wind'. Wat zij in de serie vertelt is echt gebeurd, zij mocht als zwarte vrouw niet in de zaal zitten, ook al was ze genomineerd, en werd ze naar binnen gemoffeld toen bleek dat zij de Oscar had gewonnen.

Ik kan u de serie van harte aanbevelen, maar enige kennis van wat Hollywoodnamen en de (Amerikaanse) mores uit die tijd is wel handig om het allemaal te volgen en te plaatsen.



David Corenswet.

Laura Harrier en Queen Latifa als Camille Washington en
Hattie McDaniel.
Jim Parsons als Henry Willson.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten