maandag 15 juni 2020

Beeldenstorm

De vele rampen, catastrofes en opstanden die de mensheid in de loop der eeuwen hebben geteisterd en geprobeerd hebben hen wakker te schudden lijken nu samen te komen in een soort apotheose van.... ja van wat eigenlijk? Het einde van alles? Het zou zomaar kunnen. Of naar eindelijk een andere manier van met elkaar, de natuur en de wereld omgaan, waarvan velen al doordrongen zijn maar waar anderen nog lang niet aan toe zijn. De natuurrampen, sprinkhanenplagen van Bijbelse proporties en de eerste pandemie sinds de pest (1896-1945), Spaanse griep (1918-1920) en Aziatische griep (1957) doen hen enkel maar zorgen maken over het niet op vakantie kunnen en het voor hen bedreigende 'nieuwe normaal' wat ze ondragelijk vinden.

Naast dit alles zijn er momenteel demonstraties tegen discriminatie. Begonnen, net als in de jaren zestig van de vorige eeuw, in Amerika en nu uitgegroeid tot een wereldwijd protest dat zich heeft ontwikkeld tot een beeldenstorm zoals wij die in ons land hebben gehad in 1566 en we kennen uit de Franse revolutie eind achttiende eeuw. Zoals ik al zei een optelsom van gebeurtenissen uit de geschiedenis geconcentreerd in het toch al zo geplaagde jaar 2020. Nu wil ik geen zwart scenario schetsen voor Willy en Máx, maar de Franse revolutie zag er voor lieden van koninklijken bloede niet zo heel goed uit. Of zij op open wagens door de stad gereden zullen worden ten einde te worden onthoofd op het Binnenhof, betwijfel ik, zo'n vaart zal het niet lopen. Hoewel, sommigen dingen lopen best een vaart.

Neem nu die protestdemonstraties tegen discriminatie. Voor het overgrote deel verlopen die vreedzaam, echter zijn er altijd raddraaiers die het laten uitmonden in plunderingen (Amerika) en vernielingen en dat wordt uitgebreid in beeld gebracht. Koren op de molen van hen die dat hele discrimineren wel vinden meevallen en een stok om mee te slaan, soms zelfs letterlijk. Ja, er wordt, ondanks alle protesten uit het verleden en alle stappen in de goede richting, nog steeds gediscrimineerd. Ook in Nederland, denk alleen maar aan het etnisch profileren van de Belastingdienst wat ze zelf ook hebben toegegeven. En zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen, kijk maar eens naar alle (anonieme) reacties op social media. Er wordt terecht nu middels die demonstraties wereldwijd aandacht voor gevraagd.

De beeldenstorm die dat tot gevolg heeft laat hele bijzondere zaken zien, los van het feit of je dat wel of geen goede actie vindt. Zo is extreem rechts vanzelfsprekend tegen de protesten tegen discriminatie, en hun Grote Leider Thierry Baudet is, gelijk zijn achterban, nooit vies van het opstoken van het vuur in plaats van verbinding zoeken. Hij heeft zich door het land laten rijden, onderweg googelend waar er standbeelden staan, om er vervolgens uit te stappen en er door zijn eigen meegereden fotograaf een foto van te laten maken terwijl hij er een bosje bloemen neerlegt. Onder andere bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, u weet wel, onder wiens leiding zo'n 15000 mensen op de Banda-eilanden zijn vermoord om de nootmuskaathandel veilig te stellen. Deze foto's heeft hij vervolgens op social media geplaatst met woorden als 'waardigheid' en #onzehelden.

De ironie daarvan is dat de man kunst eigenlijk het liefst volledig wil wegbezuinigen maar zich blijkbaar wel druk maakt om beeldhouwkunst en deze standbeelden. Om het nog maar niet te hebben over het feit dat Jacobse en van Es van de Tegenpartij dat in 1980 precies zo deden. Veel hilarischer wordt het niet. Alsof Kees van Kooten en Wim de Bie een vooruitziende blik hadden zo lijken de standpunten van de fictieve Tegenpartij op die van het Forum voor Democratie van Thierry. Filmpje  van Kees en Wim die als Jacobse en van Es die bloemen leggen kunt u onderaan deze blog bekijken.

De andere gotspe betreft het beeld van Pim Fortuyn. Beeld van Pim Fortuyn? Ja, ik was er ook verbaasd over dat er een beeld van hem is, de man heeft niet iets noemenswaardig voor het land gedaan, daar heeft hij ook de kans niet voor gekregen omdat hij is vermoord. Maar Pim was bij leven niet heel erg pro mensen met een migratie achtergrond, behalve Marokkaanse adolescenten die hij betaalde voor hun seksuele diensten. Het blijkt dat zijn beeld, wat in Rotterdam staat, is beklad door de Black Lives Matter-demonstranten, reden voor de hooligans van voetbalclub Feyenoord om met zo'n tachtig man te gaan waken bij het beeld. De gotspe zit hem hierin, dat het deze mannen niet vreemd is om bij wedstrijden in binnen- en buitenland zowel bij winst of verlies uit louter vreugde dan wel teleurstelling vernielingen aan te richten in de stad waar zij zich op dat moment bevinden. Hoe snel vergeten we de beelden van ongearticuleerde klanken uitstotende Feyenoordhooligans die in Rome op het Piazza di Spagna de eeuwenoude Barçaccia fontein aan het vernielen zijn.

Kortom het zijn verwarrende en rumoerige tijden waarin we ons momenteel bevinden, er gebeurt van alles tegelijk, er wordt teveel doorgeschoten om het eigen gelijk te bekrachtigen door zowel de voor- als tegenstanders van de Black Lives Matter-beweging, waarbij bewindslieden (veelal ter rechterzijde van het spectrum) die juist verbinding zouden moeten zoeken olie op het vuur gooien en zo de idolate achterban geeft wat het wil horen in plaats van het onder ogen te zien dat we met elkaar, jong, oud, man, vrouw, wit, gekleurd, hetero, lhbt'er juist zoveel gemeen hebben met elkaar, zeker betreffende het beter maken van onze leefomgeving, het klimaat en de natuur. We moeten het uiteindelijk samen doen en er is voor raddraaiers, die van deze situatie gebruik maken om meer verdeeldheid te zaaien, te plunderen en te vernielen, van welke kant ook, geen plek.

Het zal voorlopig nog lang onrustig blijven in vele steden over de hele wereld.


Black Lives Matter demonstratie in Utrecht.

Beeldenstorm in Bristol, Verenigd Koninkrijk.

Bloemen voor Jan van Thierry.

De in vrolijke kleuren uitgedoste Feyenoordhooligans bij het beeld van Pim Fortuyn. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten