zaterdag 6 juni 2020

Catapult: The golden years of Dutch pop music

Er zijn onderhand zo'n 75 delen verschenen van de cd-serie 'The golden years of Dutch pop music', en onder het mom 'aan alle goede dingen komt een eind', zullen er dit jaar nog vijf nieuwe delen uitkomen en dan is het klaar. De serie voegt alle single a en b-kanten van artiesten en bands die in de jaren zestig, zeventig en tachtig succesvol waren samen op twee cd's met als er ruimte voor is wat album tracks of wat solowerk of uitstapjes van één of meerdere bandleden.

Zelf heb ik er best wel een aantal en van de vijf cd's die dit jaar uitkomen heb ik gisteren die van Catapult ontvangen. Het Nederlandse antwoord op de glamrock van begin jaren zeventig. Als Catapult hebben ze een klein overzichtelijk oeuvre, hun singles inclusief b-kantjes en albumtracks van hun enige album beslaat één cd.

Op cd twee staat het kleine, en dus ook complete oeuvre van de Surfers en Monotones. De Surfers was een studioproject van de heren van Catapult, de liedjes werden ingezongen door Ed van Toorenburg en Bart van Schoonhoven van de groep Breeze, André Sommer van Sommerset en de drie Haagse zusjes Crooks die als The Internationals een grote hit hadden met het door Catapult geschreven 'Young And In Love'. Als podiumact werden er zeven mensen bij elkaar gezocht om de liedjes op tv en tijdens optredens te playbacken. De Monotones waren de heren van Catapult weer zelf die met dit project een persiflage maakten op groepen als Buggles ('Video Killed The Radio Star') en M ('Pop Muzik'). Bij de aankoop van deze cd heb je dus van drie acts meteen het complete werk in huis.

Tegelijkertijd met deze cd is er in de serie een uitgekomen van Sweet d'Buster, maar dat zegt me helemaal niks. Nog drie te gaan dus, en ik meen al ergens een aankondiging te hebben gezien van Urban Heroes, dat vind ik dan wel weer leuk. Zelf hoop ik voor de laatste twee op een Golden Years-cd van Sandra Reemer, die vrouw heeft naast duopartner van Andres solo heel veel leuks gedaan, van haar liedjes als kindersterretje (''K Zweef Aan Mijn Ballonnetje'), via rockopera ('Simon Zealotes') naar haar songfestivalsuccessen ( 'The Party Is Over' en 'Colorado').  Daarnaast zou er van mij ook een dubbel cd mogen uitkomen van de groep Champagne ('Rock 'N Roll Star'). Hun complete oeuvre inclusief de kleine doorstart van groepslid Jan Vredenburg onder dezelfde groepsnaam en nummers waar de groepsleden voor en na Champagne aan hebben meegewerkt (zoals o.a. Chica en Groupies Delight). We gaan het zien.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten