dinsdag 16 juni 2020

In Memoriam: Tineke Verburg en Aad van den Heuvel

Twee mensen die voor mijn generatiegenoten vertrouwde gezichten waren in de tijd dat er nog op een andere manier tv werd gekeken op een gelimiteerd aantal netten zijn kort na elkaar overleden, Tineke Verburg en Aad van den Heuvel.

Vroeger, jongens en meisjes, werden de tv programma's aan- en afgekondigd door omroepsters (m/v). Tineke Verburg was zo'n omroepster, zij is daarnaast in belangrijke mate er mede verantwoordelijk voor geweest dat er in het begin van de jaren tachtig een heuse (zelfgebreide) truienrage ontstond vanwege de uitbundige kleurrijke truien die zij op tv droeg. Later is Tineke ook verschillende programma's gaan presenteren, w.o. 'Tros Aktua', 'Tros Triviant' en 'Tien Voor Taal'. Wat mij ook bijgebleven is, is dat zij alle knopen van de kleding van haar overspelige man had afgeknipt voordat ze hem de deur wees met de mededeling: 'Zij kan toch zo goed naaien?!' Tineke is 13 juni j.l overleden na een ziekbed van enkele maanden. Ze is 64 jaar geworden.

Aad van den Heuvel staat in mijn geheugen gegrift vanwege zijn deelname aan het geweldige humoristische consumentenprogramma 'Ook Dat Nog!' Maar de man heeft zo ongelooflijk veel meer gedaan. Zo heeft hij vanaf het begin in 1959 tot 1973 gewerkt als verslaggever en presentator van het legendarische actualiteitenprogramma 'Brandpunt'. Ook maakte hij 'Alles Is Anders Show' en 'De Ver Van Mijn Bed Show'.

Aad interviewde Martin Luther King één dag voor hij werd vermoord, hij was bij vele historische momenten om er verslag van te doen, de coup op Soekarno in Indonesië, de Vietnamoorlog, het opheffen van de Berlijnse Muur. maar wat hem vooral typeerde was zijn sterk gevoel voor onrecht en ongelijkheid. Veel van zijn reportages kwamen uit de Derde Wereld. Zijn reportage in de jaren zestig over de ondervoede kinderen in Biafra maakte zoveel indruk dat er vanuit Nederland massaal voedselpakketten werden gestuurd.

Naast zijn journalistieke werk en tv carrière schreef hij ook een aantal romans, waar hij zijn ervaringen als journalist en zijn interesse voor de wereldpolitiek in kwijt kon. Aad is 84 jaar geworden.

Tineke Verburg.

Aad van den Heuvel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten