maandag 29 juni 2020

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga

Als een preview van een film vrij uitgebreid is kun je er in de regel van uitgaan dat het niet zo'n heel goede film is. Mijn vermoeden hierover betreffende de lange preview van de Netflix film 'Eurovision Songcontest: The Story Of Fire Saga' werd bij het zien van de film bevestigd. Wat een ongelooflijk slecht verhaal met ook een aantal feitelijke onjuistheden betreffende het Eurovisie Songfestival, maar dat scharen we dan maar onder artistieke vrijheid.

Die preview heeft u waarschijnlijk ook voorbij zien komen in één van de reclameblokken op tv, dus waar de film over gaat zal ik in één zin samenvatten. Een IJslands duo wil heel graag meedoen aan het Eurovisie Songfestival en krijgt die kans bij het festival van 2020. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de film gelijktijdig uitkwam met de finale van het 65e festival dit jaar, maar corona zorgde ervoor dat het hele festival niet door kon gaan, en de film is daardoor pas afgelopen week gereleased.

Will Ferrell en Rachel McAdams spelen Lars en Sigritt, het IJslandse duo Fire Saga wiens droom uitkomt om voor hun land mee te mogen doen aan het festival. IJsland en de IJslanders worden in de film neergezet als een achtergesteld land met verstandelijk beperkte inwoners. Het enige wat me door de film heeft heen gesleept zijn de over de top heerlijk herkenbare, clichématige speciaal voor de film gemaakte Eurovisieliedjes inclusief de met Google translate gemaakte Engelse teksten. En acteur Dan Stevens ('Downton Abbey') die een geweldige Alexander Lemtov neerzet, de puissant rijke Russische kandidaat die het hilarische 'Lion Of Love' brengt waar geen Eurovisie-cliché aan ontbreekt. Alexander is heel duidelijk gay, maar hij zegt dat er in Rusland geen gays wonen.

Hoewel Dan kan zingen, hij speelt ook in musicals, is zijn lied ingezongen door de Zweedse bariton Eric Mjönes. Oorspronkelijk was het wel de bedoeling dat Dan het zelf zou zingen, maar desgevraagd zegt hij dat hij twijfelt of hij het net zo goed had gedaan als Eric. Hier een snippet van Dan als Alexander met 'Lions Of Love'.

Een ander hoogtepunt in de film is een feestje bij Alexander waar de aanwezigen uitbarsten in een 'song-a-long medley' waarbij een hele rij bekende Eurovisie artiesten een cameo hebben, o.a. Loreen, Conchita Wurst, Netta Barzilai en Alexander Rybak. De Nederlandse acteur en zanger Milan van Weelden heeft een kleine rol als 21th Century Viking die hij zonder auditie heeft gekregen omdat de regisseur, David Dobkin, erg onder de indruk was van de tape die Milan had opgestuurd. Het was de snelste casting van het hele project volgens David.

Niet echt een aanrader, maar door de hysterische liedjes, Dan Stevens en de oud songfestival artiesten toch de moeite waard om het, al is het maar met een half oog, te bekijken.

Dan Stevens als Alexander Lemtov.

Rachel McAdams en Will Ferrer als Fire Saga. 

Rachel McAdams met Conchita Wurst en Loreen. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten